Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, yalnızca kadına yönelik şiddet vakalarına bakan mahkemelerin kurulması, şiddet uygulayan erkeğe elektronik pranga takılması gibi önlemlerin hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunacak.
İspanya ve İrlanda’da incelemelerde bulunan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, kadına yönelik şiddete karşı özel şiddet mahkemeleri kurulması, kadınlara polisi rahat araması için cep telefonu verilmesi, dayakçı kocaya elektronik pranga takılması gibi düzenlemelerin Türkiye’de de uygulanması için girişimde bulunacaklarını açıkladı.
Raporda, Türkiye için model gösterilen ve İspanya'da bir süredir uygulanan önlemler şöyle sıralanıyor:
ŞİDDET MAHKEMELERİ: İspanya’da özel bir şiddet yasası çıkarıldı ve yalnızca kadına yönelik şiddete bakan mahkemeler kuruldu. Şiddete uğrayan kadınların mahkemeye başvurmasını sağlamak, bu yönde farkındalık yaratmak için bile İspanya yılda 350 bin Euro para harcıyor.
ELEKTRONİK PRANGA: Dayak atan veya kötü muamelede bulanan erkeklere, kamuoyunda 'elektronik pranga' olarak bilinen bileklik takılıyor. Saldırgan erkeğin kadına 300 metreden daha yakın olması halinde bileklikten polise alarm veriliyor. Polis olaya hemen müdahale ediyor.
KADINA ÖZEL DAİRE: Bir erkek ilk kez şiddet suçu işlemişse, 2 yıla kadar olan hapis cezası yerine başka yaptırımlar uygulanıyor. Tekrarı halinde cezaevine gidiyor. Şiddete maruz kalan kadınlar önce ilk yardım merkezlerine alınıyor. Bu kadınlar birkaç gün sonra çocukları ile birlikte sığınma evlerine geçiyor. 3-18 ay arasında burada kalabiliyorlar.
KADINA ÖZEL TELEFON: Şiddet gören kadının şikayeti halinde kadına özel cep telefonu veriliyor. Kadın bir düğmeye basarak polisi çağırıyor. Polis kadının yerini tespit ederek hemen olaya müdahale ediyor.
KOTA ŞART
Raporda, kadınların siyasete fazla katılımının sağlanması için kota uygulamasına gerek olduğunun da altı çizildi. Raporda, "İspanya'da kadının temsil oranının artmasında kotanın çok etkili olduğu göze çarpmaktadır. İspanya parlamentosundaki kadın sayısı yüzde 36'yı bulurken, kabinede kadın bakan sayısı erkek sayısını geçmiştir" denildi.
Arın: Polis eğitilirse etkili olabilir
MOR Çatı’dan avukat Canan Arın, bu önlemlerin Türkiye’de uygulanabilirliği konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: “Yalnızca kadına yönelik şiddet vakalarına bakan mahkemeler kurulursa çok iyi olur. Aile mahkemelerinin veya ceza mahkemelerinin içinde ayrı bir ihtisas mahkemesi gibi kurulursa etkili olur. Pranga meselesi de biraz abartılmış gibi, ama özellikle tecavüz ve ensest vakalarında etkili olabilir, çünkü başka türlü laf dinlemiyorlar.
“Böyle önlemler uygulanabilir, başka türlü adamları tutmak mümkün değil. Kendilerini ifade etmekten aciz oldukları ve bu bir iktidar meselesi olduğu için ancak şiddete başvurabiliyorlar.
“Kadına özel telefon gibi uygulamaların işe yaraması için polisin çok iyi eğitilmesi gerekiyor. İnsan hakları ve kadın haklarına son derece saygılı olmaları gerekiyor. Türkiye’de polis insanları öldürmekten başka bir şey yapıyor mu, bilmiyorum, bu yüzden uygulanma meselesi nasıl olur, şüphelerim var açıkçası.”
Birgün