Evrensel hiçbir kural, kanun ya da gelenek yoktur…bu dahil.
Wayne W.Dyer
Hayatınızda kaç doğrunuz var? Peki ya kaç yanlış? Peki size göre ne normal? Normal olmayan için kural ne? İyiyi, güzeli, normali, doğruyu siz mi belirlediniz yoksa çevreniz mi?
Kurallar ve gelenekler toplumsal düzeni sağlamak adına kişisel alanlarımızı sınırlar ve bazen yapabileceğimiz ve hatta yapmak istediğimiz halde eylemlerimize engel olurlar. Biz izin verdiğimiz ve fark etmediğimiz sürece de kendimizi bu akışa kaptırırız. Bazen gergin hisseder, bazen öfkelenir ama buna rağmen kuraldır, gelenektir, böyle olması gerekir diye kabullenir, gözden bile geçirmeyiz. Bu şekildeki bir kabullenişte çoğu zaman değişimden korkmak ve tabi olmanın verdiği tembellik, kolaylık ve akışa karşı olmanın külfetinden çekinmekte vardır.Kurallara uymak mutsuzluk,endişe getirse de, kuralımız kurallara uymaktır…
Bizi sınırlandıran kurallarımıza birkaç örnek vererek, konu hakkında farkındalığımızı artıralım.
- Düzen önemlidir. Her şey düzenli olmalıdır, düzen olmazsa her şey kaybolur, düzensiz ve plansız yaşanmaz. Düzensiz bir durumda rahatsız olmamıza neden olan bu kural hala işinize yarıyor mu? Hayatı her zaman düzenlemek, planlamak gibi bir gücünüz olduğunu mu varsayıyorsunuz?
- Kabul edilir ölçülerde giyinmek gereklidir. Beyaz yazın giyilir, kışın koyu renkler tercih edilmelidir. Yaşlılar o renk giymez, uzun etek moda, kareli pantolon “in”derken topluma uygun olanı giymeliyiz, kuralı hala sizin kuralınız mı?
- Sevmediğiniz halde belli törenlere katılmak ve hatta hediyeler göndermek kendi isteğinizden çok, belli bir gruba size katılıyorum mesajı vermek için mi?
- Yemek konusunda kurallarınız sizi hala yemeklerin sırası, sunuluşu konusunda sınırlandırıyor mu? Yemek davetleri hiç keyif almasanız da sizin ailenizin bir ritüeli mi?
- Yemek saati gelince yemek yenir, uyku saati gelince uyumak gerekir kuralı kimin? Oysa yemek acıkınca, uyku yorgun olunca da tercih edilebilir.
- Kadınlar bulaşık yıkar, erkekler alışverişe gider, erkeklerin görevleri, kadınların görevleri… - Toplum istedi diye kabul ettiğimiz bu rollerin bizleri ne kadar sınırladığını fark etmeye başladınız mı?
- İstemediğiniz halde her yıl aynı kişilerle tatil yapmak, hafta sonları aynı kişilere ziyarete gitmek belli bir kuralın yıllar süren devamı mı? Eve döndükten sonra başınız mı ağrıyor? - Kuralı değiştirmek, bir ağrı kesici almaktan tabi ki daha zor!
Yüzlerce kuralı burada yazarak yazının anlamı kaybolmadan, sürekli doğru elbise, doğru okul, doğru kitap, doğru araba, doğru ev arayışı ile kendimizi nasıl şüphe, kararsızlık, gerginliğin baskısı ile sınırlandırıyoruz fark edilmiştir umarım.
Yaşamı yönlendirmek esneklik ve kuralların belli durumlarda nasıl işlediğine dair kişisel kararlarınızı uygulayarak gerçekleşir. Ama yaşamınızı başkalarının yönlendirmesini seçmekte bir tercihtir!