Kabus görmek, insanı gerçek dünyaya hazırlıyor.

İsviçre'nin Cenevre Üniversitesi'nde araştırmacılar, uykuda görülen kabusların gerçek hayatta karşılaşılan durumlar için insan vücudunu hazırladığını gösteren bir çalışmaya imza attı.

İsviçre'nin Cenevre Üniversitesi'nde araştırmacılar, uykuda görülen kabusların gerçek hayatta karşılaşılan durumlar için insan vücudunu hazırladığını gösteren bir çalışmaya imza attı.

Daha önce bu yönde ortaya atılan hipotezleri doğrulayan çalışmada araştırmacılar, 18 katılımcının beyinlerinde kabus gördükleri sırada hangi bölümlerin daha fazla çalıştığını inceledi. EEG ile yapılan ölçümlerde İnsular lob ve Singulat korteks bölgelerinin aktif olduğu gözlemlendi.

İnsular lob korku duyulduğu anda, Singulat korteks ise ölüm tehlikesi olduğu durumlarında insan tepkilerini ve hislerini düzenleyen kısımlar olarak biliniyor.

Daha fazla kabus, korku refleksini azaltıyor

Çalışmanın ikinci kısmında araştırmacılar, 89 katılımcıya rüya günlükleri dağıtarak gördükleri rüyaları buraya not etmelerini istedi.

Bir haftanın sonunda deneye katılanlara negatif ve nötr bazı fotoğraflar gösterildi. Katılımcılar bu sırada MRI makinesine konularak, beyinlerindeki değişiklikler incelendi.

Araştırmacılardan Virginie Sterpenick, "Rüyalarında daha fazla korku hisseden katılımcıların İnsular, Singulat ve Amigdala bölgelerinin daha az aktifleştiğini gördük" açıklamasını yaptı. Bu, daha sık kabus gören kişilerin uyanıkken stresli durumlarda daha az korku refleksi gösterdiği anlamına geliyor.

Diğer yandan araştırmacılar her kabusun iyi olmadığının da altını çizdi. Araştırmacılar, korku nedeniyle uyanmaya neden olacak kadar şiddetli kabusların yarar vermediği düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Kaynak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri