Kabul Günlerinde İlginç İkram: Antidepresanlar

Kadınlar kabul günlerinde birbirine antidepresan haplar ikram ediyor!


Nergihan Çelen  / ZAMAN
 
Antidepresan kullanımındaki bilinçsiz artış, uzmanları endişelendiriyor. Özellikle hanımların kabul günlerinde birbirlerine ilaç tavsiye ettiğini belirten psikiyatristler, antidepresanların eczanelerde reçetesiz satılmasının tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

Çağın hastalığı olarak nitelendirilen depresyon, 21. yüzyıl insanının en önemli problemlerinin başında geliyor. Yediden yetmişe herkesin muzdarip olduğu rahatsızlık her geçen gün büyüyerek farklı boyutlara ulaşıyor. Yaşadığı en küçük problemde veya gerçekte sorun bile kabul edilmeyecek olaylarda bunalıma giren birçok kişi ise çareyi hemen ilaçlarda arıyor. Ortak özellikleri karamsar, hayata karşı ümitsiz ve yaşam sevincini yitirmiş olan bu insanlar, antidepresan kullanarak sorunlarından kurtulmayı umuyor. Ancak uzmanların dışında farklı branştaki doktorların da kolaylıkla yazabildiği antidepresanlar, bir de eczanelerde reçetesiz olarak satılınca kullanımda ciddi bir artış yaşanıyor. Antidepresan alanların büyük çoğunluğunu çevresinin tavsiyesiyle kullananlar oluşturuyor. Kontrolsüz bir biçimde kullanılan antidepresanlar, ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Hekim onayı olmadan kullanılan bu ilaçlar, bazı durumlarda aşırı öfke, aşırı sevinç ve kişinin şiddet eğilimi göstermesine neden olabiliyor. Psikiyatrist Doç. Dr. Özkan Pektaş, hekimlerin antidepresan yazarken büyük sorumluluk aldığını söylüyor. İlaç kullanmaya başladıktan sonra hastanın mutlaka düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Pektaş, "Bazı hastalar ilacı kullanırken aşırı mutlu, aşırı öfkeli ya da şiddet eğilimli olabilir. Bu nedenle süreç içinde hasta çok dikkatli izlenmeli." diye konuşuyor. Antidepresanların kesinlikle eczanelerde reçetesiz olarak satılmaması gerektiğini belirten Pektaş, dahiliye uzmanlarının bile rahatlıkla antidepresan yazabilmesini eleştiriyor: "Nasıl ki ben bir kalp hastasına ilacını yazamıyorsam başka branştaki uzmanlar da psikolojik ilaçları yazamamalı. Çünkü başı ağrıyan insana bile kolaylıkla antidepresan yazılabiliyor. Bu, çok sakıncalı ve vahim sonuçlara neden olabilir."

Psikolog Üstün Öngel ise "Artık kabul günlerinde kadınlar birbirine antidepresan ikram ediyor." diyor. Özellikle SSRI serisi antidepresanların hastanın intihar eğilimini artırabildiğini vurgulayan Öngel, bu tür ilaçların kullanıldığı ilk haftalarda bu riskin yüksek olduğunu belirtiyor. Öngel, "Bazı ülkelerde 18 yaş altı için ciddi sınırlamalar getirilirken, ülkemizde ise ailelere ve gençlere, 'ters etki riski olduğu' bilgisi dahi verilmeden kolaylıkla yazılabiliyor." diyor. 

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?