İzmir'de ALES Soru Kitapçığı Krizi Yaşandı

ÖSYM tarafından düzenlenen ve İzmir'de de yapılan Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) İzmir'de soru kitapçığı krizi yaşandı.

Adayların sınav numarası ile kitapçık numarası birbirine uymazken kitapçıkta sayfalar karışık, sorular eksik çıktı. Sınavdan soru çözmeden çıkan adaylar tepkilerini, "Emeklerimiz boşa gitti", "Şoktayız", "Herkes tatmin oluyor ama olan bize oluyor" sözleriyle dile getirdi.

İzmir'de 15 bin kişi yükseklisans ve doktora yapmak amacıyla ALES'e girdi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Fakültesi'ndeki oturumlarda yapılan ALES'te, sınava giren yaklaşık 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtıldı. Saat 09.30'da başlaması gereken sınav, soru kitapçıklarının ve soruların karışması nedenleriyle bir saat geç başladı. Hatalı soru kitapçıkları yerine yedekleri dağıtıldı. Yedek kitapçıklar yetmeyince Manisa'daki Celal Bayar Üniversitesi'nden getirildi. Ancak onlar da yetersiz kaldı. Sınavdan 135 dakikadan önce dışırı çıkmama yasağı uygulandı. Bazı adaylar yedek kitapçığı beklemeden 136'ıncı dakikada dışarı çıkarak, isyan etti.

Hukuk Fakültesi son sınıfta okuyan Selen Şenbahar, yüksek lisans yapmak için girdiği sınavdan ağlayarak çıktığını belirterek, "Kitapçığı açtım, sayfalar eksikti ve iki tane boş sayfa vardı. Sayfaların dizimi de hatalıydı. Hiç soru çözmedim. Sınıfta boş boş oturduk, sınavdan çıkma yasağı için 135 dakikalık süre dolunca çıktık. Moralim çok bozuk. Beş ay sonra okulum bitiyor ama hayalim gerçekleşmiyor. Emeklerim boşa gitti" dedi.

Yasemin Erkan, doktora yapmak için sınava girdiğini ancak soru çözmeden çıktığını belirterek, "Sınav numaram ile kitapçık numaram aynı değildi. Kitapçıkların karıştığı yenisinin geleceği söylendi. Yedi aydır bu sınava hazırlanıyorum ve iki çocuğum var. Üstelik doktora için yaş sınırı 35. Bir yıl sonra doluyor. Bu sınav benim için çok önemliydi. Boş bir kağıt bulup dilekçe yazdım. ÖSYM'ye maddi ve manevi tazminat davası açacağım" dedi.

Ceyda Çetiner, "Benim kitapçığım 15 sayfadan başlıyor, arkasında da 3. sayfa var. Sayfalar karışık, kitapçık hatalı. Sözel çözmem lazım kitapçıkta sözel soru yok. Şoktayım" dedi.

Olcay Holat, "Tam bir kabus gibiydi. 135 dakika dışarı çıkarmadılar. Bir de üstelik 'başka arkadaşlarınız soru çözüyor, sessiz olun" diyerek, dalga geçtiler. Tuvalete bile gözetmenle gittik, zanlı muamelesi gördük. Benim matematik çözmem lazım ama kitapçıkta matematik sorusu yoktu" dedi.

Fethiye Yüksel, "Çok çalıştım ama çözecek soru bulamadım. Çünkü enim çözmem gereken alandan sadece 10 soru vardı. Bu kadar yeterliyse hepsini çözdüm. Bize 'kitapçık gelecek bekleyin' dendi. Bekleyecek moral mi kaldı. Sınav değil gerilim filmi gibiydi. Çok üzgünüm, tüm emeklerim boşa gitti" dedi.

"ÜÇ AYLIK BEBEĞİMİZİ BIRAKIP GELDİK"

Yakınları Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde sınava girenler, hataya tepki gösterdi. Hemşire eşi Özlem Özyıldız'ı dışarıda bekleyen İlker özyıldız, "Üç aylık bebeğimizi komşuya bırakıp sınava geldik. Eşim sınav görevlisinin cep telefonunundan beni arayarak sıkıntıyı iletti. Mağduruz" dedi. Mehtap Cerit de "Çocuğum balkondan sınavın hala başlamadığını söyledi. Bu çocuklar bu moral bozukluğu ile nasıl sınava girecekler" diye konuştu. Mehmet Kazaker ise, "Bu ülkede herkes tatmin oluyor, ancak biz olamıyoruz. Bu kadar basit bir sınavın organizasyonunda bile sorun yaşanıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

BASKIDAN KAYNAKLANAN KARIŞIKLIK OLMUŞ

Öte yandan ÖSYM İzmir İl Temsilcisi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, "Sınavın yapıldığı bazı salonlarda dağıtılan kitapçıklar hatalı çıktı. Baskıdan kaynaklanan karışıklık olmuş, sayfalar karışık basılmış, kitapçık numaraları da farklıymış. Bu durumdan etkilenenler oldu. Elimizdeki yedek kitapçıkları dağıttık, yedek kitapçıklar yetmedi Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden kitapçık getirttik. Bazı adaylar hiç soru çözmeden çıktı. Yedek kitapçık dağıttığımız adaylara da eşit süre yani 180 dakika verdik" dedi. Soru kitapçıklarını YGS'de olduğıu gibi yine Meteksan firmasının bastığı öğrenildi.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nde girdikleri ALES'te kitapçık krizi yaşayan öğrenciler tepki gösterdi. Sınava yaklaşık 1.5 saat gecikmeli başlayan bazı öğrenciler, çıkışta sınav salonunda yaşananları anlattı.

Öğrenciler soruların ve sayfaların eksik olmasına rağmen görevlilerin isteği üzerine sınava devam ettiklerini ve bu eksiklikleri kitapçığa yazdıklarını dile getirdi. Bazı öğrenciler ise, hatalı kitapçıkların kendilerine dağıtılmasının ardından tekrar toplandığını, yedek kitapçıkları bekledikleri sırada, kurallara aykırı olmasına rağmen tuvalete gitmelerine izin verildiğini dile getirdi.

Elif DEMİRCİ-Hakan GÜNGÖRDÜ / İZMİR, (DHA)

Sınav Haber Haberleri

2020 YKS'ye 'alyans' ve 'piercing' ayarı
Uzmanından YKS’ye hazırlanma teknikleri
YÖK’ten üniversitelere kadro müjdesi
KPSS şartsız Kızılay yüksek maaşla erkek kadın psikiyatrist personel alım ilanı yayınladı!
2019 LGS sonuçları açıklandı