Etkinliklerde, sanal zorbalık, internet destekli terapiler, siber ilişkiler, sosyal medyada benlik algısı, dijital dünyada çocuk yetiştirmek gibi başlıklarda bilim insanları görüşlerini aktardı. Uzmanlar, teknolojiyi, sosyal medyayı kullanırken yaşanacak tehlikelere karşı gençleri ve ebeveynleri uyardı.İKÇÜ Psikoloji Topluluğu’nca topluluğun akademik danışmanı Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zümrüt Gedik ile Topluluk Başkanı Taylan Demirci’nin organizasyonunda düzenlenen etkinlikte gençlere seslenen Rektör Prof.Dr. Saffet Köse, psikolojinin kitleleri etkileyen, davranışları şekillendiren rolünün önemine değindi.
“Psikoloji kitleleri etkileyen bir alan.”
Bu alandan doğru şekilde faydalanılmasına toplumsal olarak ihtiyaç duyulduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Saffet Köse, psikolojinin duyguların, bireylerin ve kitlelerin harekete geçirebilmesine imkan veren bir disiplin olduğunu ve günümüz dünyasında tedaviden, kriminolojiye, tüketici davranışlarından askeri konulara varıncaya kadar bir çok alanda etkin şekilde kullanıldığına dikkat çekti ve buna tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve sürekli hale getirilmesinde psikolojinin etkin şekilde kullanılması üzerinden örneklendirerek ünlü psikologlardan bazılarının günümüz dünyasında, tüketicinin özgürlüğü tam bir aldatmacadır, tüketiciler tamamen üreticilerin kölesidir dediklerini hatırlattı. Bu noktada psikolojinin etkin ve etkili şekilde kullanıldığına dikkat çeken Köse, “Üretici tüketiciyi güdülüyor, sanal ihtiyaçlar üreterek insanları gizli şekilde ikna ediyor ve tüketime sevkediyor.” dedikten sonra son zamanlarda bazı ülkelerde ortaya çıkan iç karışıklıklarda da kitle psikolojisinin aktif biçimde kullanıldığına dikkat çekti. Prof.Dr.Köse, “Bunlar bize şunu söylüyor: En azından savunma amaçlı bile olsa, olayların sebep-sonuç ilişkilerini çözebilme imkanı açısından sosyoloji, psikoloji, antropoloji, teoloji, finans gibi disiplinleri yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Bugün bu program vesilesiyle söylemem gerekirse psikolojinin doğru anlaşılması, bu alandan doğru şekilde faydalanılması için bu tür bilimsel etkinliklerin büyük faydası olacaktır.” dedi.
“Bütün sosyal bilimler için son derece önemli.”
Rektör Yardımcısı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe de psikolojinin disiplinler arası çalışmalarda oldukça önemli bir konuma sahip olduğuna değindi. Tarihle psikoloji arasındaki etkileşimi örneklerle açıklayan Prof.Dr. Gökçe, “Benim alanım tarih. Dünyada olan Türkiye’de de bundan 10 yıl önce bazı kimselerin sahiplenmeleriyle ortaya çıkan, canlanan, öne çıkan Psikotarih diye bir alan var. Bu alanı göz ardı ettiğinizde, tarihte ele aldığınız anlamaya çalıştığınız, anlatmaya çalıştığınız pek çok şeyi anlayamıyorsunuz, anlatamıyorsunuz, pek çok şey eksik kalıyor. Bundan birkaç yıl önce Ankara’da katıldığım bir sempozyumda; Yıldırım Bayezid ile Timur’un mücadelelerinde, savaş zamanı, öncesi ve sonrasındaki psikolojilerinin gelişen tarihi olaylar üzerinde ne kadar etkili olduğunun tartışıldığını görmüştüm. Sonuç olarak psikoloji sadece bu alanda çalışan bilim insanları için değil, psikoloji öğrencilerimiz için değil aynı zamanda sizlerden ilham alarak kendi alanlarında açılım yapmak isteyen tarihçiler de dahil olmak üzere bütün sosyal bilimler için son derece önemlidir.” diye konuştu.
“Akran Zorbalığı ölümlerle sonuçlanabiliyor.”
Açılış konuşmalarının ardından ilk semineri ‘Sanal Zorbalık’ başlıklı sunumu ile Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Doç.Dr. Aysun Doğan gerçekleştirdi. Doç.Dr. Doğan, gençlerin sanal alemde akranlarıyla yaşadığı çatışmaların kötü sonuçlar doğurduğuna vurgu yaptı. Dünyadaki örnekleriyle arkadaşları tarafından aşağılanan ergenlerin intiharla sonuçlanan vakalarını aktaran Doç.Dr. Doğan, akran zorbalığının şiddetin alt türü olduğunu söyledi. Doğan, “Tek bir fotoğrafınızın veya videonuzun bir saniyede tüm dünyaya ulaşabildiği bir teknoloji söz konusu. Başkalarının hesaplarını çalarak kendi kötü amaçları için kullanma sanal zorbalığa girmektedir. Herhangi fotoğrafınız uygunsuz bir şekilde değiştirilerek gerçekmiş gibi sanal zorbalar tarafından kullanılabilir. Web kameralarıyla özel kayıtlar elde etme, kişilerin özel görüntülerini ele geçirme gibi durumlarla karşılaşılabilir. Sahte profil hesaplarıyla paylaşım yapma da oldukça yaygın bir durum.” dedi.
“Şifrenizi, kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.”
İnternetteki tehlikeleri tamamen ortadan kaldırmanın imkansız olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Doğan, gençleri sosyal medya konusunda uyardı. İnternet kullanımıyla ilgili eğitimlerin yapılabileceğini belirten Doğan, “Siz ya da başkasıyla ilgili iyi veya kötü Bir paylaşım yapmadan önce çok kere düşünün. Gençler arkadaşlarıyla, sevgilileriyle sosyal medya şifrelerini paylaşıyor. Sosyal medya hesaplarına telefonlarını, posta adreslerini vs bilgileri yazılıyor. Romantik ilişkilerde özel görüntülerin, yazışmaların kötü kullanımı, tehdit, şantaj aracı olarak kullanılması da zorbalığın bir türü. Şifrelerinizi, kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Özellikle çocukların internetten pozitif yararlanması konusu üzerinde durulmalıdır. Sınıflarda bu konuda farkındalık eğitimleri düzenlenebilir. Yurt dışında farklı yaş gruplarını içeren güzel eğitim programları mevcut.” diye konuştu.
İKÇÜ Birinci Psikoloji Günleri, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünden Prof.Dr. Yavuz Selvi, İzmir Bakırçay Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Doç.Dr. Selim Günüç, ODTÜ’den Doktora Sonrası Araş. Gör. Psikolog Dr. Burçin Ünlü İnce, Ege Üniversitesi Klinik Psikolojisinden Araş. Gör. Nesibe Olgun Kaval, Araş.Gör.Serap Görgü Akçay, Araş.Gör.Betül Akyel, Klinik Psikolog Ezgi Göcek Yorulmaz, Uzm. Psikolog Seval Hacım Kılıç, Uzm. Psikolog Selin Tabak, Psikolojik Danışman Esma Tetik, Psikolog Şule Kara’nın sunumlarıyla sona erdi.Kaynak: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ‘Psikoloji Günleri’ düzenlendi