İyi bir lise seçmenin ipuçları

OKS sonuçlarının belli olmasından sonra veliler ve öğrenciler lise seçimi için tercihlere odaklandı. Öğrenciler ve velileri 18 Temmuz’a kadar telaş yaşayacaklar.

AKŞAM - İyi bir fakülteye girmenin ve ÖSS’de başarılı olmanın ilk şartının iyi bir liseye girmek olduğunun farkında olan öğrenciler ve velileri 18 Temmuz’a kadar yoğun bir telaş yaşayacaklar. Konuyu AKŞAM okurları için değerlendiren Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi, iyi lise seçmenin ipuçlarını verdiler.

Okul seçimi günümüzde en az üniversite tercihleri kadar önem kazandı. Öğrencinin tercih edeceği okulun eğitimi, fiziksel koşulları, sosyal etkinlikleri; kişisel özelliklerinin ve becerilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.

LİSE SEÇİMİ VE ÖSS

Günümüzde var olan sistemde lise seçimi üniversite tercihlerini de direkt olarak etkiliyor. Lisede öğrencinin mezun olduğu alana bağlı yaptığı tercihler, OBP’nin ağırlığını belirliyor. Alan dışı tercih yaptığı durumda AOBP düşük katsayı ile çarpılıyor, bu da ciddi bir puan kaybına neden oluyor. Örneğin bir öğrenci OKS sonrasında fen lisesini tercih ettiği takdirde üniversitede hukuk bölümünde eğitim görmek istediğinde ciddi bir puan kaybına uğruyor. Lise seçiminde birçok faktör dikkate alınmalı.

Fiziki yapı eğitim kalitesini ve öğrencinin sosyal gelişimini birebir etkiler. Dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olması eğitimin kaliteli olabilmesi için en önemli etkendir.

LİSE TERCİHİ

Öğretmen kadrosunun niteliği, okulun ÖSS ve diğer akademik alanlardaki başarısı okulun eğitim-öğretim düzeyi hakkında fikir verir. Ayrıca, okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimi için önemlidir. Özellikle mesleki rehberlik çalışmalarının yapılması öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için önemlidir.

İyi bir lise eğitimi öğrencilerin iyi bir üniversite eğitimine ve iyi bir meslek yaşamına sahip olabilmeleri için ilk basamaktır. Lise tercihi yaparken öğrencinin gelecekten beklentilerine ve kişilik yapısına uygun bir seçim yapmak gerekmektedir.

Anne-babalar ne yapmalı?

* Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) tercih sürecinde anne babalara düşen görevleri sıraladı.

* Öncelikle çocuğunuzu dinlemeyi ve ona hissettiklerinizi anlatmayı öğrenin.

* Anne-babalar olarak meslek seçimi ve tercihler döneminde çocuklarınızın yanında olun, onları olumlu yönlendirin.

* Bu dönemde çocuğunuzu, yalnızca kendi isteğiniz ve ya çevrenin etkisiyle yönlendirmeye çalışmayın.

* Meslek ya da lise seçiminde çocuğunuzun kişilik özelliklerine uygun olanı seçin.

* Lise türlerini, meslekleri ve üniversiteleri çocuğunuz için araştırmak yerine, onun bunları kendi başına araştırmasını sağlayacak yöntemleri çocuğunuza gösterin.

* Tercihler sırasında temel teknik bilgileri öğrenmeniz gerekir. Bu bilgiler baraj puanları, en fazla kaç tercih yapılabilir ve temel tercih sıralaması nasıl yapılabilir gibi.

* Çocuğunuza yapacağınız en uygun davranış, onun yanında olduğunuzu ona hissettirebilmektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rehberlik Haberleri