Baskı altındaki öğrencilerde, terleme, kalp atışlarının hızlanması, mide ağrısı, sürekli olumsuz düşünme ve içine kapanma görülüyor.
Uzmanlar zaman azaldıkça çalışma temposuyla birlikte kaygı düzeyi de artabildiğine dikkat çekerek, kaygıyla başetmenin mümkün olduğunu belirtiyorlar.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Ergene, "Bu süreç içinde kendi iç konuşmalarına odaklanmalarını, 'bu sınavda elimden gelenin en iyisini yapacağım, bu sınavda tercih ettiğim programlardan birine yerleşme şansım vardır' şeklinde pozitif iç konuşmalara devam etmelerini öneririz." dedi.
Doç. Dr. Tuncay Ergene'nin adaylara önerileri arasında bedeni rahatlatacak spor aktiviteleri, günlük yürüyüşler ya da hoşça geçirilecek 2-3 saatlik bir zaman ayırma da yer alıyor.
Çay ve kahve tüketimi ile uyarıcı ilaçların ise oldukça zararlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tuncay Ergene, sınav sürecinde ailelere de büyük görev düştüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Günlük rutini devam ettirebilmeleri, özellikle çocuklarıyla iletişim süreleri içerisinde sınava endeksli olarak onları değerlendirmiyor olmaları çok önemli."