İstanbul'dan Dünyaya Psikolojik Destek

İstanbul’un Terapi Merkezi sloganıyla yola çıkan fakat bugün Türkiye’nin terapi merkezine dönüşen Terap-İst ‘ kurucusu Uzman psikiyatrist Tuncay Barut ile şöyleşi...

Hastane.com.tr :  Hocam kısaca Terap-İst’ten bahseder misiniz?

T.B. : 2005 yılından bu yana hizmet vermekte olan Terap-İst kliniği şu anda son yerinde İstanbul Erenköy’dedir.,  ekibimizde biri çocuk terapisti olmak üzere  3 psikiyatri uzmanı ve  4 psikolog buunmaktadır.

Hastane.com.tr :  Hastalarınız kimlerdir? Kimler geliyor kliniğinize?

T.B. : Aslında her gruptan her tür insan gelebilmekte. Yurtdışından gelen çok sayıda Türk kökenli hastamız var baktığımızda önce İstanbul’a hitap ediyorduk sonra tüm Türkiye’ye hitap etmeye başladık şu anda ise 25 ülkeden hastamız bulunmakta. Yani neredeyse dünyaya hitap eder duruma geldik.

Hastane.com.tr :  Hastalarınız size nasıl ulaşıyor?

T.B. : Hastalarımız randevu ile gelmekte, 0216 478 12 52 nolu telefonumuzdan öncelikle randevu alınması gerekmektedir çünkü oldukça yoğun bir mesai içerisindeyiz.
Bize gelen hastalarımızın %99’u referans ile gelmektedirler. Yapılan toplantılar, eğitimler, konferanslar gibi uygulamalarda da bizimle tanışarak yönlendirenler olmuştur fakat esasen bizim doktorlarımız hastanede gördüklerini muayenehanede görmezler.

Hastane.com.tr :  Bu bağlamda oldukça yoğun çalıştığınız anlaşılıyor…

T.B. : Hem de çok yoğun gerçekten. Bizim sermayemiz esasen zamandır çünkü hastalarımıza ayırdığımız ortalama zaman diğer birçok branşın oldukça üzerindedir. Dolayısıyla önemli bir kapasite sınırımız bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Hastane.com.tr :  Bu durumda talep geldiğinde daha da fazla çalışmanız gerekmiyor mu? Bu durum yıpratıcı olmuyor mu?

T.B. : Evet kesinlikle daha fazla mesai yapmamız gerektiği zamanlar oluyor. Dolayısıyla oldukça yıpratıcı olmakta…

Hastane.com.tr :  Peki hocam bu durumda sizin de terapi ihtiyacınız olmuyor mu? Siz nasıl stres atıyorsunuz?

T.B. : Terapiye ihtiyacım olmuyor ama böyle zamanlarda profesyonel bir kişi olarak yaptığınız işi ofiste bırakmanız gerekmektedir. Ben işim gereği yoğun çalışırken mesaim sona erdiğinde psikiyatrist kimliğimi burada bırakarak kapıdan çıkıyorum ve dışarıda vatandaş Tuncay oluyorum. Eğer böyle yapmayıp bununla günlük hayata adapte olmaya çalışırsanız muhtemelen hayat sizi yiyip bitirecektir. Onun ötesinde gezmek, hobiler, dostluklar, birlikte yapılan aktiviteler çok önemlidir…

Hastane.com.tr :  Okuyucularınız için günlük hayatımızdan stresi kovacak bir 5 maddelik bir reçete istesek neler koyardınız içine?

T.B. :  Hayatı monotonluktan çıkaracak aktiviteleri sayarım muhtemelen. Çünkü gelen sıkıntıların en fazla karşılaşılanı bir günün öbürüne tıpatıp benzemesi. Gelenlere soruyorum gelecek yıl bugünü bana bir anlatırmısın diye şakayla karışık.

Çünkü aynı günleri yaşıyoruz. O sebeple araya güzel tadlar serpiştirmek önemli. Mesela en son ne zaman iş dışından yakın bir arkadaşımızı gördüğümüzü, en son kendimiz için ne yaptığınızı kendimize sormamız lazım.

En son ne zaman kitap okuduğumuzu sormamız lazım.  Eskiden zevk alarak yaptığımız şeyleri düşünmemiz ve bunlardan hangilerini halen devam ettirdiğimizi sormamız lazım kendimize. Hayatımızdakii dengeyi sağlamk çok önemli bu noktada.

Hayatımızın 3 saç ayağını düşünürsek özel hayatımız, iş hayatımız ve sosyal hayatımız dengeli olmalı. Bu dengeyi kurabilirsek mutlu olduğumuzu görebiliriz eğer dengeyi sağlayamazsak da olumsuz etkilerini yaşarız.

Hastane.com.tr :  Tabi günlük yaşamda özellikle İstanbul’da bu dengeleri sağlamak zor değil mi?

T.B. :  Tabii ki İstanbul’da yaşam gerçekten zor, trafik bir çile fakat işimiz her ne kadar bizim için hayati önem taşısa da diğer ayakları sıfıra indirmemek gerekiyor. Cılız da olsa bir sosyal hayat yaşamaya devam etmeliyiz, özel hayatımız için çaba göstermeliyiz yoksa sadece çok çalışmayla ya da sadece bir ayağa yüklenerek mutlu olmamız mümkün değildir.

Hastane.com.tr :  Terap-İst ‘in kadrosunda kimler var öğrenebilir miyiz?

T.B. :  Tabii ki öncelikle dünya çapında hocamız Prof.Dr.Ahmet Ertan Tezcan var ve kendisiyle en baştan beri birlikteyiz. Psikiyatri uzmanı Elif Yılmaz 5 yıldır ekibimizde. Ayrıca  psikodramanın Türkiye’deki ilklerinden  Uzman psikolog Vicdan Yücel, okul çağı çocuklarına yönelik olarak uzman psikolog Berrak Artemiz,  çocuk kişilik testlerinde uzman psikoloğumuz Öznur İnceoğlu ekibimizin üyeleridir. Ayrıca bize zaman zaman destek veren başka uzman arkadaşlarımız da mevcuttur.

Hastane.com.tr :  Oldukça nitelikli ve yetkin bir kadro olduğu anlaşılıyor hocam.

T.B. :  Evet tabi bir de şu var Ertan hocamız bile hocaların hocası olmasına rağmen yeri geldiğinde hastaların faydasına olacak şekilde uzmanlık alanlarımıza göre bana ve diğer arkadaşlarıma yönlendirme yapabilir. Buradaki kriter hastanın en fazla fayda sağlayacağı şekilde tedavi edilmesidir.

Hastane.com.tr :  Böyle olunca bütün dünyaya terapi yapmanızı normal karşılamak lazım hocam.

T.B. : Demin bir hasta Kanada’dan mail atmış ve tedavisini benim sürdürmemi istiyor. Kendisine orada bir terapisti olmasını ısrarla tavsiye etmemize rağmen dili bildiği halde kendisini yeterince ifade edemediğiniz söylüyor.  Biz de buraya geldiğinde kendisine yardımcı olacağımızı ifade ediyoru. Uzaktan sadece tavsiye yollu yardım etmeye çalışıyoruz.

Hastane.com.tr :  Evet bu konu da aslında gündemdeki konulardan hocam. Siz uzaktan terapiye inanıyor musunuz?

T.B. : Nasıl yaparsanız yapın yüzyüze gibi olması mümkün değildir. Terapide duruş, vücut dili, konuşma çok önemli o sebeple telefon vb. araçların yüzyüze görüşmenin verdiği bilgileri sağlaması mümkün değildir. Ana tedavinin sonrasında takip amacıyla uzaktan görüşmeler olabilir fakat ana tedavinin yerini alamaz.

Hastane.com.tr :  Zaman internette farklı ünvanlar altında telefonla vb. terapi yaptığını söyleyen insanlara rastlıyoruz. Bu konudaki görüşünüz nedir?

T.B. : Bu çok sınırlı zamanda kullanılabilecek bir şey olur. Eğer ben hasta olsam böyle bir şey yapar mıyım asla yapmam. Ben karşımda canlı benimle konuşan ilgilenen birini isterim. Yoksa ben her terapiyi telefonla yaparım, sorunları çözerim demek mümkün değil.  Zaten bunu diyenin terapist olup olmadığını da sorgulamak lazım öncelikle mutlaka yüzyüze görüşmek lazım. Sonrasında zorunluluklara göre tedavinin devamı çeşitli yollarla sağlanabilir.

Hastane.com.tr :  Hedefiniz nedir hocam, 5 yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz?

T.B. : Nihai hedefimiz Sağlık bakanlığının düzenlemelerinin netleşmesi sonrası alınacak kararların ışığında hastalarımızı yatırabildiğimiz, çalışmalar, eğitimleri ve yayınları olan, her türlü klinik hizmetin alınabildiği tam kapsamlı bir psikiyatri merkezi olabilmektir.

Hastane.com.tr :  Hastalara ve okuyuculara bir mesajınız var mı?

T.B. : Günümüzde psikiyatrik destek almak giderek normal karşılanır bir olgu haline gelmeye başladı zaten doğru olan da budur. Sıkılmadan çekinmeden herkes derdinin çaresini arayabilmelidir. İnsanın hayattan zevk almaması çok olumsuz bir durumdur. İnsan bu ızdırapları yaşamakta ve biz de doktor olarak bunun yükünü yaşamaktayız. İnsanlar bunu gurur meselesi yapmak yerine bu ızdırapları kompanse edebilmek adına profesyonel destek almalıdır. Eğer bir kişi kendini 2-3 hafta ya da daha uzun süre uzun süre kötü hissediyorsa vakit geçirmeden bir psikiyatriste danışılmalıdır çünkü zaman geçtikçe bu soruna diğer iç ve dış sorunlar ilave olur ve çözüm giderek zorlaşır.

Kaynak: hastane.com.tr

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri