İş Stresi İle Baş Etmenin Bir Çok Yolu Var

Özellikle iş hayatında yaşanan, kontrol altına alamadığımız stres, üstesinden gelinemez bir hal alarak depresyon, sinir vb. birçok olumsuz duruma yol açabiliyor...

Fazla sorumluluk altında olmak, mesleki ilerlemeyle ilgili endişeler duymak, iş tatminsizliği ve görev dağılımında yaşan sıkıntılar sizi depresyona sokmasın.

Modern hayatın kaçınılmaz bir parçası haline gelen stres, yoğun iş temposu, trafikte geçen uzun saatler, aile yaşamındaki gerginlik, düzensiz beslenme vb. psikolojik ve fiziki şartlar ile yaşamımızı neredeyse esir alıyor. Özellikle iş hayatında yaşanan, kontrol altına alamadığımız stres, üstesinden gelinemez bir hal alarak depresyon, sinir vb. birçok olumsuz duruma yol açabiliyor. İş stresi ile baş etmenin ve bu durumu başarıya dönüştürmenin birçok yolu olduğunu önemle vurgulayan Reem Nöroloji Merkezi kurucu ve uzmanlarından Dr. Mehmet Yavuz, şunları söylüyor:

UYUMSUZLUK VARSA!

Fazla sorumluluk altında olmak, mesleki ilerleme ilgili endişeler duymak, iş tatminsizliği, görev dağılımında yaşan sıkıntılar, çalışılan ekipte uyumsuzluk, özel hayatla ilgili düzensizlikler ya da sağlık problemleri. Stresle baş etmek ve stresi olabildiğince olumlu bir hale getirmenin, hatta başarıya dönüştürmenin kişinin elinde olduğunu önemle belirten Dr. Yavuz, bunu başarabilmek için şunları öneriyor;
- Stresi yenmek için gevşemeyi öğrenin ve egzersizi yaşamınızın parçası haline getirin. Stresli olduğunuz zaman sırt ve boyun bölgenizdeki gergin kaslar baş ağrısına neden olabilir veya baş ağrısına eşlik edebilir.
- Yapacağınız işleri önem sırasına göre derecelendirin ve en önemli işten başlangıç yapın. Zira önünüzde çok önemli bir iş varken, tali görevleri yapmak hem daha fazla stres oluşturur hem de hata ihtimalinizi arttırır.
- Randevularınız arasında zaman bırakın, iki randevu arasında mutlaka olabilecek ekstra bir iş için bir zaman dilimi ayırın. Bu uygulama sayesinde bir randevunuz umduğunuzdan uzun sürerse, stres altına girmeyeceksiniz.
- Stresli işlerin organizasyonunu bir araya sıkıştırmayın. Örneğin işte yoğunsanız o gün arkadaşlarınızı evinize davet etmeyin.
- Yapabileceğinizden daha fazlasını söz vermeyin. 'Hayır' demeyi öğrenin.
- İhtiyaç duyduğunuzda ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin. İyi bildiğiniz bir konu bile olsa şeflerinizle ya da arkadaşlarınızla istişare edin. Bu durum gözden kaçırdığınız bir hususu aklınıza getirebilir ve daha emin ve güvenli hareket etmenizi sağlar. Unutmayınız ki, patronlar işini çok iyi bildiğini düşünüp, danışmayanları değil, işe çok hakim olmasa bile sürekli görüş alan elemanları daha tercih ederler...

KISA BİR YÜRÜYÜŞ

- Patronları bezdirmeden sık sık danışma profiline sokarak onları onure edin. Bu hem şeflerle diyalogunuzun gelişmesini sağlar hem de yaptığınız işteki stres yoğunluğunu hafifletir.
- Evde bahçe veya ev işleri ile uğraşın. Kısa bir yürüyüş bile stresle baş etmenizde oldukça yardımcı olacaktır. Daha aktif olmak için neler yapabileceğinizin listesini yapın. Sevdiğiniz işler ile uğraşmaya özen gösterin.

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?