İrlanda'da ki Taciz mağdurları kızgın

İrlanda’yı sarsan çocuk tacizi olaylarına Vatikan’dan kınama geldi.Fakat taciz mağdurları daha somut adımlar atılmasını bekliyor.

Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benediktus, İrlanda’daki Katolik Kilisesi’nde çocuklara cinsel tacizde bulundukları ortaya çıkan din adamlarının cezasız kalmamasını istedi. Fakat Vatikan’dan gelen bu açıklama taciz mağdurlarını mutlu etmedi.

Papa Benediktus, piskoposlar ile Vatikan'da olağanüstü bir toplantı düzenliyor.

Geçen yıl konuyla ilgili olarak yapılan bir soruşturmada, İrlanda'daki üst düzey kilise mensuplarının onyıllar boyunca çocuklara cinsel tacizde bulunan rahipleri kolladığı ortaya çıkmıştı.

Bir başka raporda ise Katolik okulları ve yetimhanelerinde yıllar boyunca devam eden cinsel, fiziksel ve psikolojik taciz vakaları belgelenmişti.

Vatikan'daki toplantılar bugün ve yarın gün boyunca sürecek.

Toplantıları amacı ise İrlanda Kilisesi'nin çocuk cinsel tacizi skandalına verdiği tepkinin değerlendirilmesi olarak açıklandı.

Vatikan Dışişleri Bakanı Tarcisio Bertone, çocukların taciz edilmesini 'tiksindirici' olarak niteledi.

Bertone, kilisenin 'aşağılayıcı' olarak nitelediği skandal konusunda harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Yedi dakika süre

Çağrılan her bir piskoposa, Papa ve üst düzey kardinallerin önünde yedi dakika boyunca konuşma hakkı verilecek.

Piskoposlardan biri, istifa çağrılarına direnmişti.

Taciz olayları ile ilgili kaygılar konusunda harekete geçmemekle eleştirilen diğer piskoposlardan dördü ise istifa etmişti.

Ancak kurbanların ailelerinden oluşan grup, kamuoyunun güvenini yeniden tesis etmek için kilisenin daha fazla çaba harcaması gerektiğini söylüyor.

Vatikan'da yapılan toplantının daha önce emsali görülmemiş bir buluşma olduğu haber veriliyor.

Toplantı, İrlandalı Katolikler arasında kiliseye duyulan güveni yeniden tesis etmek için uygun yolların bulunmasını amaçlıyor.

BBC muhabiri Christopher Landau, bir ülkenin piskoposlarının normalde ancak beş yılda bir böyle bir toplantıda bir araya geldiğine dikkat çekiyor.

İrlanda Hükümeti’nin hazırladığı söz konusu raporda, 1975 ve 2004 yılları arasında bazı din adamlarının 300’den fazla çocuğa cinsel, fiziksel ve psikolojik tacizde bulunduğu, bu yöndeki şikayetlerin ise kilise yetkililerince örtbas edildiği belirtiliyor.

Katolik Kilisesi’nce idare edilen okullarda, ıslahevlerinde ve yetimhanelerde tacize uğrayanlar ve mağdur yakınları İrlanda Kilisesi’nden maddi tazminat talep etmeye hazırlanıyor.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı