İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanı Charlie Flanagan, 2018 tarihli Aile İçi Şiddet Kanunu'nun yürülüğe girmesiyle ilgili açıklamasında, yeni düzenlemeyle, bir ilişkide şiddet içermeyen kontrol sağlama davranışının, bu davranışa maruz kalan açısından fiziksel istismar olarak kabul edileceğini söyledi.
Flanagan, yeni yasanın topluma, duygusal ilişkilerde, partnerlerden birinin diğerine güven istismarı anlamına gelecek saldırısının hoşgörülemeyeceği mesajını verdiğini söyledi.
İrlanda'daki kadınların 3'te biri psikolojik şiddete uğruyor
2014 yılında yapılan Avrupa merkezli bir araştırmaya göre İrlanda'daki kadınların yüzde 31'i psikolojik şiddete, yüzde 23'ü kontrol kurma amaçlı davranışa en az bir kez olmak üzere maruz kaldı. Ayrıca araştırmaya katılan İrlandalı kadınların yüzde 24'ü partner/eş istismarına maruz kaldığını, yüzde 12'sinin de (online da dahil olmak üzere) takip edildiğini belirtti.
İrlanda'dan önce 2010 yılında Fransa duygusal ilişkilerde psikolojik şiddeti suç kapsamına almış, 2015 yılında da İngiltere'de ve Galler'de partnerlerden birinin diğeri üzerinde kontrol kurma amaçlı davranışları suç sayılacak düzenleme yasalaşmıştı. Geçen yıl da İskoçya benzer bir yasa çıkarmıştı.
İstismar ve şiddet kavramları literatürde farklı anlamlarda kullanılıyor
Uzmanlar, romantik ilişki istismarını geçmişteki veya şimdiki sevgili üzerinde güç kullanılan ve kontrol kurulan, tacize maruz bırakan ve zorlayıcı davranışları içeren bir durum olarak tanımlıyor.
Yakın ilişkilerde yaşanan istismar, partner/eş istismarı olarak da anılıyor.
Literatürde, partner şiddeti, partner istismarı, eş istismarı ve şiddeti ile aile içi şiddet gibi kavramların da partner istismarı yerine kullanıldığı belirtiliyor.
İstismar ve şiddet kavramları özellikle fiziksel istismar ile fiziksel şiddet söz konusu olduğunda net olarak birbirinden ayrılamıyor ancak, her ikisi de benzer anlamda kullanılıyor. Bununla birlikte, ilişkide güç ve kontrol sağlama veya zarar verme davranışı duygusal/psikolojik olduğunda“istismar” kavramının yeğlendiği görülüyor.