Hayatımız boyunca farklı duygular tadarız. Bazen mutluktan uçarken bazen öfkenin tavan yaptığı anlarımız olur. Bu duygulardan biri olan nefret, öfkeye dönüştüğü zaman iş çığırından çıkmaya başlar.
Öfkeyi yatıştırmak mümkün mü?
Anlık öfkeyi yatıştırmak için farklı teknikler uygulanabilir belki, fakat ya o birikmiş öfkeyle nasıl başedeceğiz? Onun içinde farklı yollar var elbette tabi intikam ateşi sizi ele geçirmediyse...
“Bir gün bütün bu yaptıklarını sana ödeteceğim”,“ Sen intikamı hak ettin.” Bunun gibi intikam dolu sözlere yabancı olmadığımızı düşünüyorum.
İntikam hakedilir mi?
Edilir tabiî ki neden edilmesin, ama uygulamak yani intikam almak için eyleme geçmek, size ne katacak ve sizden neler götürecek onun hesabını yapmanız lazım. Canı çok yanan bir kişi muhtemelen olayın sıcaklığıyla, “Bunu yanına bırakmayacağım!” nidaları atabilir. Aklına o anda olmadık kötülükler yapmak gelebilir. Burada her zaman olduğu gibi, işin içine kişililik giriyor.
Tepkiyi kişilik belirliyor
Bir süre sonra olay soğur ve zaman ilerledikçe tamamen unutulur. Anlık feverani kararlar veren kişiler genelde çabuk yatışan, yaşanan olumsuzlukları kolay affedip, unutan kişilerdir. Bunun tam tersi bazıları yaşadıkları olaya verdikleri öfke dolu tepkiyi, kendilerine saklarlar ve sanki hiçbir şey olmamışçasına, intikam alacakları gün ve zamanı beklerler. Unutmaz ve her geçen gün intikam hislerini yaşadıkları haksızlığı hatırlayarak beslerler.
O gün gelir çatar...
Günler, aylar ve yılların ardından, beklenen gün gelir. “Artık elime düştün!” “Sıra bende”!
Bu düşünceyle motive olan kişi, en sonunda intikamını alınır.
Kimisi olayın ardından pişmanlık duyar. Verdiği zarar aldığından çok daha büyük olur ama bunu genelde intikam alma eylemini gerçekleştirmeden anlayamaz..
Vakti zamanında, bir avuç insanın taşla yaptığı bir saldırının üzerine siz, orduyla yürürseniz geriye dönüp baktığınızda verdiğiniz hasar nefretinizin boyutun gösterir.
Hakkaniyetsizliğiniz de pişmanlığınızı belirler.
Her zaman yazdığım ve söylediğim gibi hiçbir şey sebepsiz değildir!
Birikmiş öfkenin ve nefretin intikam hissine dönüşmesini engellemek zordur. Neden böyle bir haksızlığa uğradığınızı düşündünüz mü hiç? neden siz? Geçmiş gözünüzün önüne gelip sebebini bulursanız ve hak ettiğinizi düşünüyorsanız, bence sesinizi çıkartmandan oturun! Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, her şeyden öne, tabi eğer mümkünse maruz kaldığınız davranışın nedenlerini araştırın ve konuşun. Bazen yanlış anlamalar öyle büyük felaketlere yol açıyor ki, sonunda yaşadığınız pişmanlık ve vicdan azabı hayatınızın sonuna kadar peşinizi bırakmıyor.