İntiharı önlemek mümkün

İntiharı önlemek mümkün
İntihar düşüncesi aklından geçen kişilerin, destek almaktan kaçınmaması gerektiğine, her zaman bir çıkış yolunun olduğuna dikkat çeken Psikolog Oya Kaptan, kişinin dış görünüş ve davranış değişikliklerinin mutlaka sinyal verdiğini söyledi.

Türkiye’de son aylarda intihar olaylarının sayısı giderek artıyor. Samsun’da da son günlerde peş peşe gelen intiharlar, kamuoyunda “bize neler oluyor?’ sorusunu akıllara getirdi. Psikolog Oya Kaptan, intihar vakalarının önceden anlaşılamasa da bazı işaretler verebileceği uyarısında bulundu. Oya Kaptan, “Dış görünüş ve davranışlarda değişikliklerden sinyal alınabilir” dedi.

‘İNTİHAR’I DİLLENDİREN KADINA DİKKAT!

İntiharın bireyin yalnızca kendisini değil ailesini, sosyal çevresini ve toplumu etkilediğinden dolayı önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu ifade eden Psikolog Oya Kaptan, “Bir insan çok çaresiz bir anında intihar yolunu seçer. Kişiliği, psikiyatrik rahatsızlıkları, aile durumu çok önemlidir. İntihar olayının birçok etkeni vardır. Kişinin çevresi de işin içine katılmalı. Özellikle kadınlar intihar kelimesini birçok kez deklare ediyorlar. Zor, sıkıntılı ve içinden çıkamadıkları bir durumda olduklarını çevrelerinde dile getirebiliyorlar. Kadınların intihar düşüncesi maalesef çok fazla ciddiye alınmıyor. Kadınların ilgi çekmek amaçlı bu tür söylemlerde bulunuyorlarmış gibi bir algı var toplumda. Bu çok yanlış. İstatistiklere baktığımız zaman örüyoruz ki kadın intiharlarında da korkunç bir artış var. Kadınların verdiği bu sinyaller mutlaka dikkate alınmalı ve profesyonel bir uzman desteğine yönlendirilmeli” dedi.


DAVRANIŞLAR DEĞİŞİYOR

Psikolojik etkenlerin kişinin dış görüşüne ve davranışlarına yansıdığını ve mutlaka ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Kaptan, “Yıkık ve tükenmiş bir görünüm sergiliyorlar. Öz bakımı azalır, eskiden zevk aldığı şeyler artık ona zevk vermez, hayattan kopmaya başlar. Ayrıca;  öfke patlamaları yaşar, ağlama krizlerine girebilir, ailesiyle ilgilenmemeye başlar. Bu sinyaller sayesinde karşımızdaki kişiyi yardım yoluna teşvik etmeliyiz. Öncelikle problemin saptanması gerekiyor. Kişiye böyle bir durumun varlığından haberdar olduğumuzu ve tek başına çözemeyeceği anlatılmalı. Problem saptandıktan sonra, problemin çözüm yollarının da olduğu konusunda kişiye umut verilmeli. Her zaman için bir umut ve çıkış yolu olduğu kişiye anlatılmalı. İntihar düşüncesi aklından geçen kişiler, destek almaktan kaçınmasınlar. Her zaman için bir umut var ve bu umudu aramaktan kaçınmasınlar” diye konuştu.

DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Devletin her konuda olduğu gibi psikolojik problemlerin çözümünde de destek birimleri olduğunu ifade eden Kaptan, “Hayat ve nefes almak çok değerli. Her şeyin mutlaka bir çözümü var. Kişi dışarıdan bakamadığı için ve işin içinde olmadığı için bu çözümü göremiyor. Bize bu çözüm yollarını gösterebilecek ve destek alabileceğimiz insanlar var. Maddi ve manevi her şeyin bir çözüm yolu vardır. Kadın intiharlarına baktığımızda psikolojik etkenlerin, erkek intiharlarında ise ekonomik etkenlerin ilk sırada olduğunu görüyoruz. Psikolojik etkenlerin bir çözüm yolu mutlaka var. Devlet bu konuda ciddi imkanlar sağlıyor. Destek alabilecekleri birimler, destek hatları var. Bizler de uzmanlar olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diye konuştu


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri