Amaç: Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan bireylerde kişilik bozuklukları, psikososyal stresler gibi risk etkenlerini saptamak, bu etkenler, bazı sosyodemografik değişkenler ve kişilik arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır.
Yöntem: 2005 yılı Ocak-Nisan ayları arasında Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servis veya diğer servislere intihar girişimiyle başvuran, ayaktan veya yatırılarak izlenen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 olguya SCID-II, İntihar Niyeti Ölçeği, İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulandı.
Bulgular: Olguların %90’ı SCID-II ölçeğine göre herhangi bir kişilik bozukluğu tanı ölçütlerini karşıladı. Olguların %66’sında sınır kişilik bozukluğu, %56’sında obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, %42’sinde ise paranoid ve edilgen saldırgan kişilik bozukluğu vardı. Olgular birden fazla kişilik bozukluğu ölçütlerini karşılamaktaydılar. Antisosyal kişilik bozukluğu ve bağımlı kişilik bozukluğu erkeklerde daha fazla görülmekteydi.
Sonuç: İntihar girişimlerini önleme açısından intihara yatkınlık oluşturan kişilik bozukluklarının tanınması, tedavi edilmesi, özellikle bazı kişilik bozukluklarında intihar riskinin daha dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir.
Makalenin Devamı İçin TIKLAYINIZ