Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan, “İnternet, uyuşturucu madde gibi bağımlılık yapma özelliğe sahip” dedi.
İnternette kurban giden Erzurumlu Küçük Musa’nın ardından, internetin çocuklar üzerinde ki gelişimini etkilemesi yeniden tartışılmaya başlarken, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan, modern yaşamda öğrenmenin biçim değiştirdiğini dile getirerek, günümüzde öğrenmeyi ve öğrenmenin temel hedefi olduğunu belirtti.
İnternetin son 20 yılın en önemli buluşu olduğunun altını çizen Doğan, “Bundan 6 yıl önce çevremdeki kişilere internetin bağımlılık yapabileceğini söylediğimde, beni yanlış anlamış ve internete karşı mısınız diye sormuşlardı. Oysaki benim söylediğim şey internette diğer bağımlılık yapan maddeler gibi aynı özelliliği taşıması dedi.
İnternette çocuk ve gençlerin daha çok zaman geçirdiğini belirten Doğan, “İnterneti tek başına düşündüğünüz zaman yalnız yapılan bir etkinliktir. Kişiler tek başına oyun oynuyor ve internet başında zaman geçiriyor. Bu açıdan baktığımızda da çocuklarda özellikle sosyal yaşamdan uzaklaşma görülecektir diye konuştu
Bilgisayar başında oyun oynayan çocuk her şeye hakim ve her şeyi kendi istediği doğrultu da yaparken, gerçek hayatta kahraman yada yönetmen değildir diyen Doğan “Gerçek hayatta çocuk paylaşmak zorundadır. Bu durumda çocuğu ileri ki yaşantısında bireyci yapabilir şeklinde konuştu.
İnternetin haberleşme ve bilgiye ulaşma açısından kullanılması halinde doğru ve faydalı olacağını belirten Doğan, “Aksi halde eğlenmek zaman geçirmek için kullanılmasına sınır koyamaz ise aileler, çocuklarda bağımlılık başlar dedi.
Genellikle internetin olumsuz yönlerinden bahseden Doğan, “İnternetin olumlu yönleri yok mudur? Elbette vardır. İnternet doğru kullanıldığında çocuklarda yaratıcılığı ve çok yönlü düşünmeyi arttırabilir. Çocukların bilgiye ulaşması daha kolaylaşır ama bilinçli kullanıldığında diye konuştu.