Internet Bağımlılığı Tedavi Merkezi doktorlarından Kimberley Young, bağımlılığın işaretlerini şöyle sıralıyor: internetle ilgili konulara fazla kafa yormak, interneti gerekenden daha uzun süre kullanmak, internet kullanımını kontrol altına alma çabalarının defalarca başarısızlığa uğraması, bireylerin internette vakit geçirmek adına ilişkilerini, okul ya da iş hayatlarını riske atması, internet kullanım miktarı hakkında yalan söylemek, interneti sorunlardan ya da depresyondan kurtulmak için bir araç olarak görmek, kilo almak, baş ağrıları ve karpal tünel sendromu gibi fiziksel bozukluklar.
Internet bağımlılığının sonuçları arasında işten kovulmalar, boşanmalar, ya da araba kullanırken mesaj atmaya çalışanların sebep olduğu trafik kazaları sayılıyor. Hatta günlerce ara vermeden oyun oynayan bireylerde sabit oturmaktan kaynaklanan kan pıhtılarının ölüme bile yol açabileceği bildiriliyor.
Internet merakı üniversiteden etti
Amerika’da gününün neredeyse tamamını World of Warcraft adlı bilgisayar oyununu oynarak geçiren Ben Alexander’ın sonu rehabilitasyon oldu.
Daha önce başarılı bir öğrenci olan ve biyolog olmak isteyen Alexander, yaklaşık bir yıl kadar önce World of Warcraft isimli online bilgisayar oyununu oynamaya başladı. Bir süre sonra oyunun bağımlısı haline gelen 19 yaşındaki genç adam durumu “Başlarda günde birkaç saat oynuyordum. Bir iki ay sonra World of Warcraft başında geçirdiğim süre günde 16-17 saate kadar çıktı,” diye anlattı.
Okulun artık eskisi kadar ilginç olmadığını buna karşın oyunun insanlarla tanışmanın kolay yolu olduğunu söyleyen Alexander derslere vakit ayıramadığı için sınıfta kaldı.
Durumunun bağımlılık olduğuna karar veren Alexander, okulu bırakıp geleneksel bir bağımlılık tedavi programına katıldı. Bu programı başarıyla tamamlamasına rağmen bağımlılığı üzerinde dilediği kontrolü elde edemeyen Amerikalı genç adam çareyi Seattle’daki reSTART isimli rehabilitasyon merkezinin Internet Bağımlılığı Tedavi Programına katılmakta buldu.
reSTART’ın programının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk internet bağımlılığı tedavi programı olduğu söyleniyor.
Temmuz ayında açılan ve 14.000 dolar karşılığında 45 günlük bir arınma programı hizmeti veren merkez, uyguladığı tedavinin bireyleri, bilgisayar oyunları, mesajlaşma, Facebook, eBay, Twitter gibi teknolojik zaman öldürücülere olan bağımlılığından kurtaracağını savunuyor.
Internet bağımlılığı Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından ayrı bir hastalık olarak tanımlamazken, sigorta şirketleri de tedavi masraflarını karşılamıyor.
Ama özellikle Çin, Güney Kore, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinde bu tür merkezlerin açıldığı, psikiyatrların internet bağımlılığının tehlikeli ve yıkıcı sonuçları olduğunu ifade ediliyor.
Hürriyet