İnsanlar fitili çekilmiş bomba gibi dolaşıyor

Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, en son Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde Şafak Köksal’ın ayrı yaşadığı eşi ve eşinin ailesinden 5 kişiyi öldürmesiyle gündeme gelen toplu katliama dönüşen cinayetleri değerlendirdi.

PSİKİYATRİ profesörü Ahmet Çelikkol, son yıllarda cinayet, gasp, hırsızlık olaylarının, toplu katliamların arttığını, bunların “açlık, parasızlık, töre, gelenek ya da işsizlik” gibi nedenlerle açıklanamayacağını söyledi. Bu suçları işleyenlerle ilgili bireysel açıklama yapılamayacağını savunan Çelikkol, “Bu gerekçeler 10 yıl, 5 yıl önce de geçerliydi. Bunların pekçok nedeni var. Bunların tümüne toplumsal ateş, toplumsal stres diyebiliriz. İnsanlar, toplum kendine yol gösterecek kutup yıldızını kaybetti. Kişiler fitili çekilmiş el bombası gibi dolaşıyor” dedi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, en son Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde 22 yaşındaki Şafak Köksal’ın ayrı yaşadığı eşi ve ayrı yaşamalarından sorumlu tuttuğu eşinin ailesinden 5 kişiyi öldürmesiyle gündeme gelen toplu katliama dönüşen cinayetleri değerlendirdi.

Töre diye geçiştirilemez

Bir insanın hangi ruh haliyle cinayet işleyebileceği, bunu gözünü kırpmadan toplu katliama kadar götürebileceğine ilişkin DHA’nın sorularını yanıtlayan Çelikkol, “Bu tür olayları töre diye geçiştiremeyiz. 10 yıl önce de töreler vardı ve daha çok geçerliydi. Başka bir açıklama bulmamız lazım. O kişilerde tek tek ‘ruhsal bozukluk var, davranış bozukluğu var, öfkesini kontrol altına alamaz, alamıyorlar’ diyemeyiz. Bu konuda birkaç basamak var” diyerek şunları sıraladı: “Saddam’ın idamı görüntüleri defalarca ürpertici şekilde verildi. O günlerde birkaç çocuk görüntüleri taklit edip intihar etti” dedi.

Nesrin COŞKUN, İZMİR (DHA)

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı