İngiliz akademisyene 'internet araştırması' için 6 ay hapis cezası

Görevi sırasında, bir sanığın geçmişi hakkında internet araştırması yapan ve bunu diğer jüri üyeleriyle paylaşan bir jüri üyesi, "mahkemeye itaatsizlik" suçuyla 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İngiltere Bedfordshire Üniversitesi'nde psikoloji dersleri veren Dr. Theodora Dallas (34), Luton Mahkemesi tarafından, "sanık hakkında izinsiz bir şekilde internet araştırması yaptığı ve araştırma sonuçlarını diğer jüri üyeleriyle paylaştığı" gerekçesiyle suçlu bulunarak hapis cezasına mahkum edildi.

Yunan asıllı Dallas ise mahkemede yaptığı savunmada, jüri üyelerini "etki altında bırakma" gibi bir niyetinin olmadığını vurguladı.

Dallas'ın, 2011 Temmuz ayında jüri üyeliği görevinde bulunduğu bir davada, ağır yaralama suçundan yargılanan sanık hakkında evinden internet araştırması yaparak, söz konusu sanığın daha önceden de tecavüz suçundan ceza aldığını öğrendiği ve bu bilgiyi diğer jüri üyeleriyle paylaştığı belirtiliyor.

Luton Mahkeme yargıçları ise mahkeme kararı olmaksızın bir jüri üyesinin böyle bir internet araştırması yapmasının, "jüri üyeliğinin halk nezdinde güvenilirliğini zedeleyeceği" gerekçesiyle kanun dışı olarak yorumluyor.

15 yıldır İngiltere'de yaşayan ve Bedfordshire Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan Dallas'ın söz konusu suçlamadan dolayı yargılanması üzerine üniversitedeki görevini bıraktığı bildirildi.

(CİHAN)

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı