Görevinizdeki teknik yetkinliğiniz tüm yöneticileriniz ve meslektaşlarınız tarafından takdir görüyor. Bu durum sizce işyerinde başarılı olmanız için yeterli mi? Bu soru karşısında belki de içinizden şu anda ‘evet tabii yeterli, bir çalışandan başka ne beklenir ki? Böyle bir çalışan işini en iyi şekilde yapar ve başarılı olur’ düşüncesi geçiyor. Öte yandan unutmamamız gereken, kişisel olarak başarınızda teknik yetkinliğiniz kadar hatta bu yetkinliğin ötesinde, kendinizi ifade ediş tarzınız, diğer kişilerle iletişim ve ilişki kurma yetiniz önemli rol oynadığı...
İlişki Kurma Becerisi
Bireyler olarak kendinizi ifade etme, ortaya koyma ve kişilerle ilişki kurma tarzınız elde ettiğiniz sonucu belirliyor. Daniel Goleman’ın popülerleştirdiği ‘Duygusal Zeka’ kavramı da kişisel ve kişiler arası becerilerin gerek özel gerekse iş yaşamınızdaki öneminin altını çizerek ‘akıllı ve başarılı kişi’ kavramına bu doğrultuda yeni bir tanım getiriyor.
Kendinizi İfade Etmenin Yolu
Bir İngiliz atasözü “Kendinizi idare ederken aklınızı, başkalarını idare ederken kalbinizi kullanın” der. Genel bir önyargı çerçevesinde iletişim ve ilişki kurma açısından ‘soğuk’ olarak bilinen İngilizler, bu atasözleriyle kişisel gelişim eğitimlerinde verilmek istenen ana mesajı dile getiriyor. Bu durum da aslında, ilişkilerde önyargıların ve farklı bakış açılarının ne kadar yönlendirici olduğunun bir kanıtı değil mi? Kişiler arası ilişki kurmanın ve bu alanda da başarılı olmanın temeli, ünlü filozof Socrates’in de öğütlediği gibi önce “kişinin kendisini tanıması”ndan geçiyor. Ardından da diğer kişilerin duygularını ve düşüncelerini anlama, başka bir deyişle empati kurma becerileri geliyor. Kendisi ile ilgili farkındalığını artırmış, empati becerilerini geliştirmiş bir kişi, diğer kişilerle iletişim kurma becerilerini de zenginleştirdiğinde kişisel tatminin, başarının, diğer kişiler tarafından (yöneticiler, çalışanlar, müşteriler) aranılırlığın ve takdir edilmenin kapıları açılıyor.
Kişilerarası İlişkilerinizi Geliştirmek İçin...
- Öncelikle kendinizi tanıyın.
- Kendinizi yönetin. (Yönetim sadece diğer kişileri yönetmek değildir. Öncelik, kişinin kendi duygu, düşünce ve davranışlarını yönetmesindedir!)
- Empati kurun.
- İyimserliğinizi ve pozitif enerjinizi koruyun.
- Kendinizi motive edin, çevrenizdekilerin motivasyonlarını korumalarını sağlayın. Başka bir deyişle, Duygusal Zekanızı geliştirin ve kullanın.
- Ve gülümseyin! “Binlerce kilometrelik bir yolculuk tek bir adımla başlar.” (Lao Tzu)
- Hedeflerinizi koyun. Hedeflerinizi belirleyerek, gerek kendimizi tanımada gerekse kişiler arası ilişkilerimizi geliştirmede ilk adımımızı atın.