YENİŞAFAK & CHA - Bursa'da bir konuşma merkezi, uyguladığı teknik yöntemler sayesinde kekemeliğe iki hafta içersinde son veriyor. İnönü Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Kekemelodi Konuşma Merkezi, kekeme rahatsızlığı olan insanların konuşma sorunlarına 15 gün içersinde son veriyor. Gençlerin, eğitime tabi tutulmadan önceki konuşmaları ile eğitimden sonraki konuşmaları arasında çok büyük bir farkın olması ise görenleri hayrete düşürüyor. Uygulanan teknik yöntemler sayesinde doğru nefes alma, ayna terapisi ve özgüven çalışmalarıyla yapılan 15 gün eğitim alan kekeme gençler, uygulanan program sayesinde konuşmalarını yüzde yüz düzeltiyor.
Konuşurken nefes alamayan, ayaklarını yere vuran, vücudunun her yanını kasan Ahmet Kurşun, küçük yaşta başına gelen bir olaydan dolayı korktuğunu ve o günden sonra konuşmasında problemler yaşadığını belirtti. Kütahya'dan gelen Kurşun, eğitime tabi tutulduktan sonra konuşmalarının düzeldiğini ifade etti. Eğitime ilk geldiği gün eline aldığı bir kitabı okurken zorlandığı gözlenen Kurşun'un, 7 günlük eğitimin ardından normal bir şekilde konuşması ise görenleri hayrete düşürdü.
Kekemeliğin, psikolojik sebeplerle konuşmadaki ritmin bozulmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu söyleyen Eğitmen Aynur Meriç, özgüven eğitimi ve ciddi çaba gösterilerek sorunun 15 günde çözüldüğünü belirtti. Kekemeliğin oluşumunda ilk sebebin korkular olduğunu ifade eden Meriç, "Her türlü konuşma bozukluğu, kekemelik, harf bozukluğu, artikülasyon, hızlı konuşma gibi sorunlara 15 gün içerisinde son veriyoruz. Kişinin doğal ritmine ulaşmasını ve onun iç temposunu yakalamasını sağlıyoruz. Beynin fazlalıklardan arındırılması, duruluk ve sadeliğin yakalanmasıyla birlikte, kişi için tertemiz bir sayfa açmış oluyoruz" dedi.
ÖZEL BİR PROGRAM UYGULANIYOR
Merkezde, kendi geliştirdikleri KEKEMELODİ isimli bir programla 15 gün gibi kısa bir sürede yüzde 100'e yakın bir sonuca ulaştıklarını kaydeden Meriç, "Buraya gelen öğrenciler, önce yedi gün süren arınma dönemiyle başlıyorlar. Bu dönemde eski konuşma alışkanlıklarını unutmak ve yeni bir alışkanlık kazanmak için sağ kulakları pamukla kapatılıyor ve bir hafta boyunca susma uygulaması yapılıyor.
Toplumda ve aile içinde hiç konuşmuyor, sadece her gün merkeze gelerek bilgisayarda en az 3 saat yavaş ve melodik bir sesle metin okuyorlar. Bir haftalık arınma döneminin ardından öğrenciler rahat ve akıcı bir konuşmaya başlıyor. Konuşmaya başladıktan sonraki 3 günlük akort döneminde de eğitmenler tarafından konuşma ayarı yapılıyor. Kalan beş günlük senfoni döneminde ise, toplum huzurunda konuşma ve sunumlar başlıyor ve yeni konuşma alışkanlığı pekiştiriliyor.
Öğrencilerin özgüvenini artırmaya yönelik çalışmalar, sosyal aktivitelerin yanında diyafram, ayna uygulaması gibi teknikler kullanılarak maksimum verime ulaşılıyor. Programı ciddiye alarak çalışan öğrencilerin geçirilen bir haftanın sonunda yavaş ve melodik bir sesle normal konuşmaya başlıyorlar. Bazı kekemelerde ağız hareketlerinde kasılma, el, ayak hareketleri gibi tikler oluşur. Ayna terapisiyle de kendi davranışlarını görerek bunu nasıl düzelteceklerini öğreniyorlar" şeklinde konuştu.
Düzce'den geldiğini ve önceden konuşma konusunda çeşitli zorluklar çektiğini ifade eden Kaan Tanrıver, aldığı eğitim sayesinde normal bir şekilde konuştuğunu söyledi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünü kazanan Yiğit Akyüz ise, 15 günlük eğitimin sonunda konuşmasının tamamen normale döndüğünü ifade ederek, "Özgüven konusunda ve arkadaşlar tarafından rahatsız edilme konusunda olsun bir sıkıntım yoktu. Konuşmam da olan bu rahatsızlığı yenmek istedim. Olayın farkında olmadığım zamanlar bunu bir hastalık olarak biliyordum. Ama aslında bu bir hastalık değil rahatsızlık sadece. Ancak yaşım ilerledikçe sıkıntıların başladığını gördüm. Çünkü bunun birde daha ilerisi var. Orada daha ciddi konular konuşuluyor. Bunun önüne geçmek istedim" diye konuştu.
Hayatı korku ve endişe içinde geçirdiklerini ifade eden kekemelerin, eğitim sonunda özgüvenin ve rahat konuşabilmenin mutluluğu ise gözlerinden okundu.