Crowne Plaza Otel'de, HÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ile Psikoloji Bölümü'nün kurucularından Prof. Dr. Feriha Baymur'a atfedilen ve 'PDR'de etkili uygulamalar' temasıyla düzenlenen kongrede, çeşitli kurumlardan psikolojik danışmanlar ve akademisyenler, konuyla ilgili bilimsel gelişmeleri ve deneyimlerini paylaşmak üzere bir araya geldi.
Türk PDR-DER Genel Başkanı Tuncay Ergene, açılışta yaptığı konuşmada, psikolojik danışma ve rehberlik alanında ABD ve KKTC'den de katılımla kongreyi düzenlediklerini söyledi.
Kongre hazırlıkları sırasında Prof. Dr. Baymur'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Ergene, kongreyi ithaf ettikleri Baymur'a bu alanda yaptığı çalışmalardan dolayı müteşekkir olduklarını belirtti.
Psikolojik danışma ve rehberlik alanının, insanın varoluşunu sorgulamaya başlaması kadar eski bir geçmişe dayandığına işaret eden Ergene, ancak bir disiplin olarak kuram ve uygulamaya dayalı hizmetlerin, Türkiye eğitim sürecine girmesinin 1950'lerde söz konusu olduğunu, okullarda bu hizmet alanının 1970'lerden itibaren yer aldığını kaydetti.
Derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren Ergene, 'Profesyonel bir meslek olarak kabul edilebilmek, bu yolda her birimizin sorumluluk ve çabalarının birleştirilmesiyle hız kazanacaktır' diye konuştu.
GÜÇLÜKLERİN ÜSTESİNDEN DAYANIŞMAYLA GELEBİLİRİZ
HÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Buket Akkoyunlu da Prof. Dr. Feriha Baymur'u saygıyla andığını söyledi.
Bu tür kongrelerin 'mesleki olarak kendilerinin ne yapabilecekleri ve kendilerinden neler beklendiği sorularına yanıt aradıkları zamanlar' olduğunu belirten Akkoyunlu, bu meslek alanının temel kavramlarından 'empati'ye bir kez daha dikkati çekmeyi amaçlayan ve bu konuda farkındalık yaratmaya çabalayan Dernek Yönetim Kurulu üyelerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanının gelişmesinde yaşanan güçlükler ve bazı yasal düzenlemelerdeki yetersizliklerin çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Akkoyunlu, bunların üstesinden bilgi üreterek, araştırma yaparak, kanıta dayalı müdahale yöntemlerini kullanarak ve dayanışma içinde çalışarak gelinebileceğini kaydetti.
HÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fidan Korkut Owen de kongrede paylaşacakları farklı konulardaki uygulamaların katılımcılara yol göstereceğini belirterek, kongrede 20 çalıştay, 41 sözel, 27 poster bildirinin yer alacağını söyledi.
HÜ Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yıldırım da derneğin kuruluşundan bu yana iki yılda bir ulusal kongre düzenlediğini, bu yıl ise uygulamalı kongrelerinin üçüncüsünü yaptıklarını anımsatarak, katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Feriha Baymur'u anma etkinliği düzenlendi. Prof. Dr. İbrahim Yıldırım ile meslektaşları ve öğrencileri, Baymur'u anlatarak, anılarını paylaştı.
Kongrede, derneğin organize ettiği 'Yılın Empati Ödülü', kurumları engelli personel alımına teşvik etmek amacıyla yaptığı çalışmalardan dolayı Engelleri Kaldır Hareketi Başkanı Rodin Alper Bingöl'e takdim edildi.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Dökmen'in 'Psikolojik Danışma ve Rehberlikte Etkili Uygulamalar' konulu konferansıyla devam eden kongre, 3 gün sürecek. AA