İdam Kamyonları’nda Hem İnfaz Hem Organ Nakli

İdam cezasının yaygın olarak uygulandığı Çin’de, mahkûmların infazları söz konusu arabaların içinde gerçekleşirken, alınan organlar aynı araçta bekleyen hastalara naklediliyor.

Organ naklinde çözümsüzlük, hayatta kalma mücadelesi veren insanları, “idam kamyonları” içinde umut arayışına itiyor. İdam cezasının yaygın olarak uygulandığı Çin’de, mahkûmların infazları söz konusu arabaların içinde gerçekleşirken, alınan organlar aynı araçta bekleyen hastalara naklediliyor.

Florance Nightingale Hastanesi Karaciğer Nakli Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Rusya, Türk cumhuriyetleri, Arabistan Yarımadası, Afrika, Balkanlar ve Ukrayna gibi ülkelerde, ihtiyaç duyulan sayıda karaciğer nakli yapılamadığı için yılda 22 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Bu ülkeler içinde Türkiye’nin başarılı sonuçları olmakla birlikte sayısal yetersizliğine vurgu yapan Tokat, “Henüz bu sorunun önüne geçebilmiş değiliz” diyor. Türkiye’de yıllık karaciğer nakli ihtiyacının 2100 civarında olmasına rağmen ancak 900’üne yanıt verebildiklerini belirten Tokat, Rusya’da yılda 11 bin kişinin karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu, gerçekleşen nakil sayısının ise sadece 100 civarında olmasının nakil bekleyen hasta ve hasta yakınlarını farklı arayışlara ittiğini söylüyor.

ORGANLAR MAHKÛMLARDAN

Nakil için uygun organ bulamayan hastaların, bu konuda etik ve sağlıklı olmayan yollara başvurduklarına dikkat çeken Tokat, bunun en çarpıcı ve şaşırtıcı örneklerine Çin’de rastlandığını söylüyor. Çin’de idam sayısının çok yüksek oluşu, organların idam mahkûmlarından temin edilmesi çözümünü getiriyor. Bu ülkede kimsesiz idam mahkûmlarının infazlarının gerçekleşmesi, bu kişilerin kadavralarının organ nakli için kullanılması fikrini doğuruyor.

“İdam kamyonları” adı verilen ve idam mahkûmlarının infazı sonrasında organlarının aynı araç içindeki hastalara nakledildiği uygulamada kullanılan araçlar dış görünüşleri itibarıyla normal araçlardan ayrılmıyor ve sağlıksız şartlarda çalışıyor. Buna karşın sağlıkları için her şeyi denemiş ve ülkelerinde “Sizin için yapılacak bir şey kalmadı!” cümlesini duyan hastalar, dünyanın pek çok yerinden organ nakli için Çin’de bulunan idam kamyonlarına akın ediyor. Prof. Dr. Tokat, buna sadece kendilerinin değil tüm dünyanın karşı olduğunu, ancak hastane, hapishane ve Çin Sağlık Bakanlığı üçgeninin birlikte çalıştığı yönünde duyumları olduğunu söylüyor.

ARAÇLARDA İNFAZ EDİLİYOR

İdam edilecek kişinin idam sehpasından ameliyat masasına geçişi farklı ortamlarda daha uzun süreceğinden, uygulamanın hem daha hızlı hem de gizli olması hedefleniyor. Bu nedenle işlemi hızlandırmak için söz konusu araçların içine idam sehpaları kuruluyor ve idamı gerçekleştirilen mahkûmun organları alınıp, aynı araç içinde organ bekleyen hastaya naklediliyor.

BÖLGENİN LİDERİ OLABİLİRİZ

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde,bu konudaki etik kuralların çok katı olduğunu söyleyen ve Çin örneğinde olduğu gibi kuralları gevşeterek organ ticareti yapmanın tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Yaman Tokat, hastaları çaresizlik nedeniyle böyle sağlıksız uygulamaların kucağına atmamak gerektiğini belirtiyor. Çaresizlikleri aşmak ve hastalara çözümler sunmak zorunda olduklarına dikkat çeken Tokat, Türkiye’nin karaciğer naklinde bölgenin lider ülkesi olabileceğini ve bunun ülkeye hem etik hem de ekonomik olarak artılar getireceğini söyleyerek, “Bu konuda bazı
düzenlemelere ihtiyaç var” diyor.

Haberturk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri