Bolşevik ihtilali sırasında ailesiyle kurşuna dizilerek öldürülen Çar 2. Nikola'nın kardeşinin soyundan gelen Romanova, Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği Başkanı Rimma Rizayeva ve beraberindeki heyetle ilk olarak İstanbul Valiliğine geldi.
Burada İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan tarafından ağırlanan "Grand Düşes" Romanova, daha sonra Ayasofya Müzesi'ne geçti.
Arkeolog Sefer Arapoğlu eşliğinde Ayasofya Müzesi'ni gezen Romanova, müze içindeki "dilek taşı" hakkında bilgi aldıktan sonra kendisi de baş parmağını dilek taşının içine koyarak, dilekte bulundu.
Müzedeki gezisinin sonunda gazetecilere açıklama yapan Maria Vladimirovna Romanova, "O kadar güzel bir yer ki neden Rusya'dan insanlarımızın kültürünü, tarihini ve dinini incelemeye buraya geldiğini anlıyorum" dedi.
Romanova, Ayasofya'nın ne kadar büyük, mükemmel ve şaheser bir yapı olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini kaydetti.
Hz. Muhammed'in soyundan
Bir gazetecinin, "Müslümanlığa karşı bir ilginiz olduğunu ve Hazreti Muhammed ile aynı soydan geldiğinizi biliyoruz. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?" sorusu üzerine Romanova, "Bu benim ailemden gelen bir şey, benim kanımda ve ailemde olan bir bağ. Değişik kültürlerin ve dinlerin beraber saygı, mutluluk ve kardeşlik içinde yaşayabildiğinin en büyük örneği Türkiye ve Rusya'dır ve bütün dünyaya örnektir" şeklinde konuştu.
Birçok sorun ve problemin, sırf insanların birbirini yeteri kadar tanımaması ve bilgi yetersizliğinden kaynaklandığını dile getiren Romanova, özellikle Rusya ve Türkiye ile diğer ülkelerde din ve kültürel bilgi alışverişinin olacağı, bütün bu bilgilerin dağıtılacağı ve dostluk, kardeşlik ve birbirine saygının öğretileceği dünya çapında merkezlerin kurulmasının en büyük dileklerinden biri olduğunu söyledi. Romanova, bu konuda yapılacak çalışmalara elinden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu belirtti.
"Erkek, ailenin ve ülkenin başıdır"
Bu işleri kendisinden daha iyi yapabilecek uzman insanlar bulunduğunu, Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği Başkanı Rimma Rizayeva'nın da bu işlerle uğraşan başarılı bir kadın olduğunu anlatan Romanova, Rizayeva'nın, kendisinin annesinin anavatanı olan Gürcistanlı olduğunu ifade etti.
Romanova, "Erkek, ailenin ve ülkenin başıdır ancak kadın da boyun olarak onlara yön veren kişidir. Beyefendilerden özür dilerim ama bu bir gerçektir" diye konuştu.
Ayasofya Müzesi'nden çok etkilendiğini ve çok beğendiğini dile getiren Romanova, "Buranın yaydığı enerji, kutsanmış ve okunmuşluğu çok güzel duygular vermekte. Bütün dünyaya Ayasofya parlıyor, dünyanın tarihini yansıtıyor ve bununla parlıyor" dedi.
Atalarından bazılarının buradan gelmiş insanlar olduğuna dikkati çeken Romanova, "Bu benim kendi kişisel ve ülkemin de tarihinin bir parçası ve hepimizin ortak paylaşımı" diye konuştu.
"Grand Düşes" Romanova, aile fotoğraf albümünü Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun'a iletmesi amacıyla arkeolog Arapoğlu'na verdi.
İstanbul'daki tarihi ve turistik gezisini yarın da sürdürecek olan Romanova, yarın akşam Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenen "İmparatorluk Balosu"na katılacak.