Homeopati nedir? Tedavisi Nasıldır?

Hastalıkların oluşmasında kişinin yaşam tarzı bile etkili. Bu amaçla homeopatik tedavi uygulayan Dr. Günnur Başar, kurduğu dernek bünyesinde homeopatlar yetiştiriyor.

Günnur Başar, 22 yıllık tıp doktoru. İlk 10 yıl aile hekimliği yapmış. Biyomedikal mastırı ve genetik doktorasının ardından uzun süre ilaç devi firmalarda görev almış. Yurtdışında çalışmalarını sunduğu bir kongrede homeopati bursu kazanması Dr. Başar'ı bu yöne itmiş ve son 10 senedir bütünsel tıpla ilgileniyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana da Avrupa Klasik Homeopati Konseyi'nin (ECCH) standartlarına uygun olarak kurduğu Homeopati Derneği bünyesinde kurslar veriyor.

Homeopati nedir?

Homeopatiyi doğal, yan etkisiz bir tedavi yöntemi olarak tanımlıyoruz. Herkese uygulanabilir. Holistik yani bütüncül bir tedavi. Biz hastalığı değil o hastayı tedavi ediyoruz. Modern tıpta her belirtiye karşı bir ilaç verilir. Nezle olup doktora gittiğinizde burun akıntısı, boğaz ağrısı ve göz yaşarması için ilaçlar alır, eve bir paket ilaçla dönersiniz. Her bir semptom için ayrı bir ilaç verilir. Ama neden ortadan kalkmadığı için hastalık devam eder. Belki nezle için bir problem değil. Çünkü o kendiliğinden geçiyor. Ama kronik hastalıklarda bu, problem oluyor.

Homeopatide yapılan nedir?

Modern tıp, kronik hastalıkları iyileştirme konusunda çok başarısız. Biz homeopatide hastalığa değil hastaya bakıyoruz. Her hastanın bir hastalanma ve iyileşme biçimi var. Tıpta herkes aynı hastalanıyormuş gibi düşünülüyor. Oysa biz kişisel ayrıntılara bakıyoruz. Kişisel ayrıntılar, kişinin nasıl hastalandığına dair bir ipucu oluyor. Onun yaşam enerjisini aktive edecek şeyler buluyoruz.

Bir örnek verir misiniz?

Mesela sessiz, sakin, bağıramayan, ağlayamayan, duygularını yeterince ifade edemeyen bir insan geliyor. Baş ve mide ağrısı çekiyor. Biz ona ağrının daha çok yazın mı, kışın mı olduğunu, başı sarmanın iyi gelip gelmediğini, ağrının ne sıklıkta ortaya çıktığını soruyoruz. Ayrıca kendisini anlatmasını istiyoruz. Tüm bunlara göre hastaya tek bir ilaç veriyoruz. Bu ilaç onun baş ve mide ağrısına hem de içe kapanık, depresif haline iyi geliyor. Homeopatide dört düzeyde sağlık diyoruz; fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlık. Verilen ilaç hepsine iyi geliyor.

Homeopatik ilaçlar bitkisel mi?

Bitkiler de var homeopatide, hayvan dokuları, mineraller, madenler ve zehirler de. Ama homeopatik ilaç yapımı, normal ilaç yapımından farklı. İçine çok az etken madde konuluyor. Mekanik enerji uygulanıyor ve maddenin kimyasal madde kısmı azaltılıp enerji kısmı artırılıyor. Bu şekilde yapılan bir tedavi. İlaçları yurtdışından getirtiyoruz. Aslında eczanelerde satılmasını çok istiyoruz.

Yani sizin verdiğiniz tek bir ilaçla hastalık geçiyor öyle mi?

Hastanelerde bir kavram vardır; hiçbir hasta şifa ile taburcu edilmez. Salah denilen iyileşme belirtileri gösterdiği anda taburcu edilir. Çünkü hiçbir zaman şifa bulduğundan emin olamıyorsunuz. Bir süre sonra hasta yeniden aynı belirtilerle geliyor size. İlaç araştırmaları yaparken şunu fark ettim: Bilimsel araştırmalardan geçip piyasaya sunulan hiçbir ilaç, hiçbir hastalığı yüzde 100 tedavi etmiyor. Aslında insanlar kendiliğinden iyileşiyor. Bu hep böyleydi. Hastaların yarısı tıbbi ilaçla iyileşiyor. Hastaların yarısını iyileştiren ilaca, 'hastalığı iyileştiren ilaç' muamelesi yapıyoruz. Aslında doğal bir iyileşme gücümüz var. Bu, tıbbın görmezden geldiği bir şey. Son 50 yıldır tıp bize 'ilaç içmezseniz iyileşemezsiniz' diyor. Ama ondan önce insanlar iyileşebiliyordu. Birinci Dünya Savaşı'nda penisilin ile akut bir başarı kazanılınca ilaç firmaları büyümeye başlıyor. Çünkü semptomları hemen geçirebiliyorsunuz. İnsanlar 'iyileştim' diyor. Ama iyileşmek, yaşam gücünün iyileşmesine bağlı.

ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ

Her hastalık homeopati ile iyileşebiliyor mu?

Tıpta zor olan hastalıklarda homeopati de zor. Çocuklarda çok çabuk cevap alıyoruz. Doğru ilacı bulmak da kolay. Yaş ilerledikçe hastalıklar karmaşıklaşıyor. Ama yaygın olan depresyon, astım, deri döküntüleri için çözümü olduğunu düşünüyorum homeopatinin. Hastalandığınızda ateşiniz çıkar. Çünkü mikroplar 38 derecenin üzerinde yaşayamazlar. Ateşi ateş düşürücü ile değil de çocuğu soğutarak düşürürseniz çocuk o hastalıktan daha iyi iyileşir. Çünkü ateşi bastırıyorsunuz ama yeniden çıkabiliyor. Homeopatik ilaçlar bu anlamda destek oluyor. Depresyondan da iyileşebilirsiniz. Biz hastaya ilacı verdiğimizde 'bir iyileşme krizi' görüyoruz. Belki bazı semptomlar artıyor ama bu da hastanın o hastalığı aşacağı anlamına geliyor. Yaşayan vücut, semptom geliştiriyor iyileşebilmek için. Çevrenizde gözlemleyin büyük bir hastalıktan çıkan insanlara bakın, onlar artık eskisi gibi değillerdir. Hayata bakışları değişiyor. Homeopatik ilaç da aynı etkiyi yaratıyor.

EKİN TÜRKANTOS-ekin.turkantos@aksam.com.tr

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka