İş yerinde verimsizlik, aklına ilk geleni söyleme hatta kötü şoförlük bile dikkat eksikliği-hiperaktivite belirtisi olabilir.
Toplumda 10 kişiden 1'inde görülen dikkat eksikliği-hiperaktivite, tedavi edilmediğinde süreklilik gösteriyor.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu çocukluk çağında başlayan, etkisi tüm bir yaşama yayılabilen, süreğen bir nöropsikiyatrik bozukluk olarak tanımlanıyor.
Türk toplumundaki Hiperaktivite Bozukluğu yaygınlığı çocuklukta yüzde 8, ergenlikte yüzde 6 ve erişkinlikte yüzde 4 olarak görülüyor.
Uzmanlar, çocukluk çağında var olan dikkat eksikliğinin, hiperaktivitenin ve dürtüsel davranışların okula başlamayla fark edilir bir hale geldiğini belirtiyor.
Çocuklarda, bir yerde uzun süre oturamama, oyunlarda arkadaşları ile yoğun sorunlar yaşama ve okuma faaliyetlerinde gecikme hiperaktive belirtileri arasında yer alıyor.
İş yerinde verimsizlik, aklına ilk geleni söyleme ve kötü şoförlüğün dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtisi olabildiğini belirten uzmanlar, DEHB'nin yaşla birlikte gelişim gösteriyor.
Uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığındaki azalmanın aslında rahatsızlık belirtilerinde azalma olduğundan kaymaklandığını söyledi.
Dönemin özelliklerin de eklenmesi nedeniyle özellikle ergenlerde bozukluğun varlığı riskli sağlık davranışlarının tavan yapmasına ve ileriye doğru kalıcı zararlara yol açabiliyor.
Uzmanlar önlenebilir kayıplara engel olabilmek için rahatsızlık fark edildiğinde tüm tedavi imkanları kullanılarak etkin bir tedavinin hızlı ve dikkatli bir biçimde başlatılması gerektiğinin altını çizdi.