Hikâye, Çocuğun Muhakeme Becerisini Artırıyor

Hikâye kitapları çocukların hem psikolojik hem de sosyal gelişiminde önemli bir yer tutuyor.

Sorumluluk sahibi olma, yalan söylememe ve olaylardan doğru çıkarım yapma gibi davranışların gelişmesine katkı sağlayan hikâyeler, çocukların yaşlarına uygun seçildiğinde kişilik gelişimini de doğru yönde etkiliyor.

Hemen her çocuk, hikâye ve masallarla büyüyüp, hayal dünyasına birçok kahramanı konuk eder ve onlarla rüyalara dalar. Bu hayaller ve hayali kahramanlar, o çocuğun aynı zamanda kişiliğinin de oluşmasında büyük rol oynar. Hikâyelerin çocuğun zekâsını geliştirmesi, algılama ve dikkat gücünü artırması, sözcük dağarcığını zenginleştirmesi, öğrenme isteğini ve merak duygusunu artırması yönüyle çocuk gelişiminde önemli bir yeri var. Klinik Psikolog Fazilet Seyidoğlu, hikâye kitaplarının 3-4 yaşından itibaren çocuk ve ebeveyn arasında bir sohbet aracı olduğunu belirterek, “Hikâyelerle çocuğun dünyasına girilir ve kişilik gelişimi desteklenir. Çocuk, hikâyelerde kendini bulur. Hikâyedeki karakterle özdeşleşir, bütünleşir, ondan etkilenir.” diyor.

Hikâyelerin çocukların hayal gücünü genişlettiği için dikkatli seçilmesini öneren Seyidoğlu, “Aileler hikâye anlatmak, masal okumak için çocuklarına muhakkak zaman ayırmalı, anlatılan hikâye ile ilgili çocuklarıyla konuşmalılardır. Hikâyeler çocukların kendi dünyalarında karşılaştıkları güçlükleri çözmesine yardımcı olup muhakeme, mantık, neden-sonuç ilişkisi kurma becerilerini geliştirir.” şeklinde konuşuyor.

Aile hikâye ve masallar aracılığıyla çocuklarına iletmek istediklerini, örneğin iyi ile kötü, çalışkan ile tembel, sorumlu ile sorumsuz karakterlerini, çocuklarının dünyasında canlandırarak hikâyeler aracılığıyla iletebilir. Seyidoğlu, çocuklar için hikâye seçimiyle ilgili şunları öneriyor: “1-3 yaşta kalın kartonlu veya bez kitaplar, bilinen resimlerin olduğu parlak, çocuğun dikkatini çekecek kitaplar tercih edilmeli. 3-5 yaşta hayatın içinden bol resimli, hayal gücünü geliştiren hikâye kitapları olabilir. 5-8 yaşta masallarda doğru ve yanlışı bir arada bulunduran daha çok gerçek hikâyelerden oluşan bol resimli, çocuğun dikkatini çekecek hikâye kitapları tercih edilmeli. 8-12 yaş kitapları ise çocuğun da tercih ettiği, hayal gücünü geliştirebileceği macera, masal, hikâye, fıkra, tekerleme, şiir, bilmece, roman ve efsanelerden oluşabilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri