Uzman Psikolog Ramazan Şimşek “Çocuklarda DEHB’ye ait sorunlar sıklıkla ilkokula geçişle gündeme geliyor. İlkokul çağının başlamasıyla birlikte bu sorunu yaşayan çocuklarda dikkati sürdürme, artmış hareketlilik, sıra bekleyememe, söz kesme gibi dürtüsel davranışlar, zamanlama, planlama becerilerinde sorunlar yaşanmaya başlanıyor. Tüm sorunlar daha erken dönemlerde de başlayabiliyor. Hatta annelerin doğum öncesinde, çocuğun henüz anne karnındayken bile çok hareketli olduğunu söylediğini duyarız” dedi.
“Pek çok aile yanlış bilgiler yüzünden çocuğunu tedavi ettirmiyor”
Ailelerin kulaktan dolma bilgilerle hareket ederek, çocuklarının tedaviye ulaşmasına engel olabildiğini belirten Uzman Psikolog Şimşek “Aileler çoğu zaman ‘Bizim çocuğumuz yaramaz’, ‘Dikkatini toplayamıyor, sakar’ gibi yorumlar yapar ve bunun bir rahatsızlık olabileceğini reddeder. Ancak belirtiler görüldüğünde bir uzmana danışılması, tanıya yardımcı yöntemlere başvurulması ve tedavi sürecine geçilmesi bu çocukların hayatında büyük değişime yol açabilir” şeklinde konuştu.
Tedavi edilmezse ergenlik ve yetişkinlikte de sorun yaratıyor
DEHB, yalnızca çocukluk çağında yaşanmadığını ifade eden Uzman Psikolog Şimşek “Genelde ergenlik ve erişkinlik döneminde de DEHB devam edebiliyor. Okul döneminde beklenen başarıyı gösterememe, ödevlerini tamamlayamama, eşya kaybetme, arkadaşlarla sorun yaşama, ders ortamını bozma, aşırı hareketlilik ve sakarlığa bağlı kazalar görülebiliyor. Ergenlik ve erişkin dönemde aşırı hareketlilik azalırken iş ve sosyal hayatta başarısızlıklar, sık trafik kazaları, ikili ilişkileri sürdürmede zorluk, sık partner değiştirme, alkol ve madde bağımlılığı riskleri ön plana çıkıyor. Erişkin dönem DEHB olan kişiler tüm bunları çoğunlukla ve “unutkanlık” olarak nitelendiriyor” ifadelerini kullandı.
‘TEOG sınavları öncesi bu belirtileri görüyorsanız bir uzmana danışın’
Çocuk ve gençlerde sıkça dikkat dağılması, derslerde başarı gösterememe, ders çalışamama gibi sorunlar görüldüğünde mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, “Çok yakın dönemde TEOG sınavları var. Yıl içinde çocuk ve gençlerin eğitim hayatı için önem taşıyan pek çok sınav oluyor. Aileler çocuklarda bu belirtilere rastlıyor ve bir çözüme ulaşamıyorsa mutlaka bir uzmandan destek almalı.
Kaynak: http://www.haber7.com