Hemşireler Fizyoterapist mi Oluyor?

Devlet hastanelerindeki fizyoterapist açığını kapatmak için hemşirelerin 6 ay uzaktan eğitim alarak fizyoterapist olabileceğini dair söylentiler sosyal medyada konuşuluyor.

Fizyoterapist açığını hemşirelerin kapatacağı söylentileri fizyoterapistleri ayağa kaldırdı. Aldıkları eğitim boyunca pratik uygulamalarla sadece hastayı tedavi etmeyi değil, bütüncül bir yaklaşım içerisinde bir hastaya nasıl yaklaşılması ve davranılması gerektiğini de görerek öğrenimlerini tamamlayan fizyoterapistler uzaktan eğitimle pratiğe dayalı bir sağlık eğitiminin verilmesinin mümkün olmayacağını belirttiler.

Uygulama Halk Sağlığını Tehdit Eder

Fizyoterapistler Derneği Genel Sekteri Cumhur Elmacı'nın Şikayetvar'a yaptığı açıklamada fizyoterapi eğitiminde teorik ve pratik derslerin daha fazla olması adına eğitim yılını arttırarak 5 seneye çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını ancak Sağlık Bakanlığı'nın bunun aksine adıyla görevi bağdaşmayacak şekilde eğitim kalitesini düşüren uygulamaları gündeme getirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Fizyoterapist istihdamının yetersizliğine dayandırılarak Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili bilimsel verileri ve dünyadaki uygulamarı hiçe sayması, farklı alanlardan 2 yıl okuyarak önlisans almış (hemşirelik, elektrofizyoloji vb) kişilere uzakta eğitim yolu ile fizyoterapi alanında lisans tamamlama hakkı tanıması halkımızın aldığı hizmet kalitesinde derin yaralar ve ekonomik kayıplar meydana getirecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getirilen Uzaktan Eğitimle Lisans Tamamlama uygulamasını şiddetle reddediyoruz." diyerek 25 Temmuz 2013 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile görüşme yaptıktan sonra uygulamanın kesinleşmesi halinde eylem planı yapacaklarını söyledi.

Hemşirelerin 6 aylık uzaktan eğitimle fizyoterapist olabileceği ile ilgili Şikayetvar'a gelen şikayetler şöyle:

"Sağlık Bakanlığı Lisans Tamamlama Eğitimi Bir Sağlık Cinayetidir"

Ben bir Fizyoterapistim. Lisans tamamlama ile hemşireler 6 aylık uzaktan eğitimle Fizyoterapist olacakmış. Bu hangi vicdana sığar? Biz Fizyoterapistliğe girebilmek için ÖSS'de 14.000 inci olduk hemşireler ise 100.000'inci dolaylarında başarı sıralaması yaptı. Biz 2.sınıf ve 3. sınıf yaz stajında kaliteli bir Fizyoterapi hizmetleri öğrenebilmek adına Ankara' da 400 TL'ye ev tutup Hacettepe'de staj yaptık.

2.sınıf ve 3.sınıfta dönemde 10 dersimiz oldu. Bu derslerden bir çoğunun hem teorik hem pratik sınavlarına girdik. Bazı arkadaşlar sınavdan ağlayarak çıkardı. 4.sınıfta full staj yaptık ve bu staja gelirken hiçbir ücret almadık.

Biz bu kadar emek vermişken, aynı kefeye neden konuluyoruz? Hak, hak, hak.

Kaynak: medimagazin.com 

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı