HABER7 - Kasım ayında başlayan uygulama ile Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören gençlerin eğitim öğretimden kalmamasını eğitimlerinin eksik olduğu zaman tedavilerinin de eksik olacağı düşüncesiyle hayata geçirildiği belirtildi.
Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim yardımcısı ve Çocuk Ergen Psikiyatrisi Dr. Alper Bayrak, “Bu uygulama için öncelikle Milli Eğitim Müdürlüğümüz öncülük etti. Çocuklarımız gençlerimiz kliniğimizde tedavi görmek için yatarken aynı zamanda eğitimde alabilmelerini sağlamış oluyoruz. Böylece hem eğitim öğretim hayatından soğumamış oluyorlar hem de eksiklerini gidermiş olacaklar.
Çünkü gençlerin hayatı bizimkinden biraz daha hızlı akıp geçiyor. Bu şekilde herhangi bir konuda eksikliklerinin olmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Sadece tedavilerinin değil eğitimlerinin de çok önemli olduğunu düşündüğümüz için eğitimlerinin eksik olduğu zaman tedavilerinin de eksik olacağını düşündük. Onun için böyle bir uygulamaya geçtik. Kliğinimiz de yatan genç sayısı sürekli değişiyor. O yüzden böyle esnek bir sınıfımız var. Şuan 6 kız 9 erkek gencimiz olmak üzere toplam 15 gencimiz var. Kız ve erkek olarak ayrı ayrı tedavi ve eğitimlerini görüyorlar.” diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir, “Hastane yönetimi farklı sürelerde tedavi gören gençlerin olduğunu bize söylediler. Bizde Halk Eğitim Müdürümüzle görüştük ve tedavi gören bu gençlerimizin eğitimden uzak kalmamsı gerektiğini düşünerek hastane yönetiminden bize yer ayırmasını istedik ve hastane yönetimi bize bu odalarda yer verdi.
Bizde temel derslerde ders vermek isteyen gönüllü öğretmenlerimizi buraya görevlendirdik. Amacımız burada tedavi gören çocuklarımızın burada eğitimden mahrum kalmamaları, tedavileri bittiklerinde ve okullarına döndüklerinde herhangi bir sıkıntıya düşmeden eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamaktır. Öğrencilerimizde böyle bir uygulamaya çok istekli gördük. Öğretmenlerimizde büyük fedakârlık yaparak, onların uygun olduğu saatlerde buraya gelerek eğitim öğretim veriyorlar.
Çok güzel ve iyi bir işbirliği ile çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakmayacağımızı ve çocuklarımızı kazanacağımızı düşünüyorum. Bize göre çok güzel ve örnek bir uygulama bu konuda her türlü desteğimiz devam edecektir. Burada muhtelif illerden gelen ve tedavi gören çocuklarımız var bunlar bizim çocuklarımız. Hepside öğrenimlerine devam etmek istiyorlar. Daha önce öğretmen istermisiniz eğitimlerinize devam etmek istermisiniz diye sorduğumuzda hepside gerçekten eğitim görmek ve öğretmen istediklerini bize söylediler. Halk Eğitim Müdürlüğümüzde gönüllü öğretmen bularak burada göreve başladılar” şeklinde konuştu.
Gönüllü öğretmenlerden Âdem Çetin, “Çok güzel bir uygulama. Bu Türkiye’de ilk defa yapılan bir uygulamadır. Çok anlamlı ve yerinde bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımızla ilk tanıştığımızda cıvıl cıvıl ve derse eğitime hasret olduklarını gördük. Onlara faydalı olabilirsek ne mutlu bizlere. Ayrıca bu arkadaşlarımızın hasta olduklarını ben zaten kabul etmiyorum. Sadece her insanda ara sıra olabilen, yaşanabilen bir stres ve depresyon hali diye düşünüyorum. Ufak tefek tedavilere her insanın ihtiyacı olabilir. O yüzden ben gönüllü olarak böyle bir eğitim faaliyetini yapmayı kabul ettim.” diye konuştu.
Tedavi gören ve aynı zamanda eğitim alan gençler ise şu şekilde duygu ve düşüncelerini dile getirdiler, “Bu uygulama gerçekten çok doğru bir şey. Çünkü biz okulumuzdan geri kalacağımız için burada bir taraftan iyi olmaya çalışırken diğer taraftan moralimiz bozuluyordu. Bu uygulama sayesinde hem eğitimlerimizi görüyoruz hemde burada sağlıklı bir şekilde yetişmiş oluyoruz. Bizim için çok yararlı olacak. Ayrıca gönüllü öğretmenlerimize de çok teşekkür ediyoruz. Herkesin böyle kendi isteğiyle bir şey yapacağını düşünmüyoruz. Böyle bir yöntemi düşünenlere ve uygulayanlara gerçekten çok teşekkür ediyoruz.”
Ailesi okutmadı, tedavi için gittiği hastanede okumaya başladı…
Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesinde başlatılan yeni uygulama sayesinde tedavisi devam ederken derslere katılan S.D. (16) ise ailesinin kendisini liseden ayırdığını söyledi. Bir daha okuma fırsatı bulamadığını belirten S. D, hastane yönetimi ve Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ederek, “Manisa’da oturuyorum. Okula gitmiyorum. Ailem okuldan çıkardı beni. Ama okumayı çok istiyordum. Bizim için böyle bir proje hazırlayanlara çok teşekkür ederim. Rahatsızlığımız nedeniyle bize dışardan hor bakarken burada öğretmenlerimiz bize çok yakın davrandı. Bize destek verip bizi bırakmadılar. Bize insan olduğumuzu belli ettiler.
Burada çok güzel ders işliyorum. Öğretmenlerimi çok seviyorum, bütün derslerime katılmak istiyorum. Okumak için azmim var. Okumak istiyorum. Dışardan okumak istedim ama çok para gidiyor diye ailem izin vermiyor” dedi. Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir ise S.D’nin tüm masraflarını karşılayacaklarını, okuması için elinden gelenleri yapacaklarını söyledi. Gözyaşlarının tutamayan S.D’yi tedavi gördüğü arkadaşları ile il Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir teselli etti.