Öztürkler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanların kesileceği yerin hijyenik olması gerektiğini ifade ederek, alanın mutlaka akıntıyla bağlantılı olması gerektiğini belirtti.
Kan ve hayvandan ortaya çıkacak salgıların çabuk temizlenebileceği bir zemin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Öztürkler, "Hayvandan insana geçen önemli hastalıklar var, bunların başında brusella geliyor. Kesik elle çiğ ete müdahale ettiğinizde hayvandan brusella ve tüberküloz hastalıklarını alabilirsiniz. Bölgemizde yüzde 6 oranında tüberküloz olgularına rastlandığı görülmüştür" diye konuştu.
İnsanların bu yolla şarbon hastalığına da yakalanabileceğine dikkati çeken Öztürkler, şunları kaydetti:
"Hayvandan insana geçen 200 hastalık olduğunu düşündüğünüzde, sonuçta canlı bir materyalle baş başa olduğunuzu ve her an ummadığımız bir şekilde hastalık kapabileceğinizi düşünmelisiniz.
Bunun için büyük ve küçükbaş hayvanları ehil kişilerin kesmesi lazım. Eğer elinizde herhangi bir çatlak veya kesik yoksa hastalık kapma şansınız yoktur ama elinizi kestirmişseniz ve o şekilde devam ediyorsanız, elinizde kesik varsa mikrop girişi için kapı aralamışsınız demektir."
Kişilerin kendi güvenliği için kesim kurallarına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Öztürkler, hayvanın az acı çekmesi ve çevreye zarar verilmemesi için bunun şart olduğunu kaydetti.
Hayvanların Etine Kesik Elle Dokunmayın
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, "Hayvandan insana geçen önemli hastalıklar var, bunların başında brusella geliyor. Kesik elle çiğ ete müdahale ettiğinizde hayvandan