Hastaları Ziyaret Duygusal Terapi Etkisi Yapıyor

Uzmanlara göre yakınlarının yoğun bakımda uyutulan hastayla teması, iyileşme sürecini hızlandırabiliyor.

Uzmanlara göre yakınlarının yoğun bakımda uyutulan hastayla teması, iyileşme sürecini hızlandırabiliyor. Tabi bu destek, hijyenik koşullarda ve sağlık çalışanlarının takibiyle mümkün

Hastanelerin yoğun bakım servislerinde tedavi gören hastalar genelde ilaçla  uyutuluyor ve solunum desteği yapılıyor. Buradaki hastaların ziyaret edilmesi sakıncalı bulunsa da uzmanlar bu görüşe katılmıyor. Hasta bilinci kapalı ya da ilaçla uyutuluyor olsa bile sevdiklerinin onunla temasının iyileşme sürecini hızlandırdığı bildirildi.

SOLUNUM DESTEĞİ VERİLİYOR

Acıbadem Kayseri Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu, Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Murat Sungur, yoğun bakım üniteleri ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi. Yoğun bakımın ne olduğu ve burada ne yapıldığını anlatan Prof. Dr. Sungur “Yoğun bakım üniteleri, normal serviste yapılamayacak, sürekli sağlık çalışanı takibi gerektiren tıbbi işlemlerin uygulandığı bölümlerdir. Burada en çok yapılan işlemlerden biri, hastanın solunumunu desteklemek. Ayrıca, her hastanın devamlı olarak kalp ritmini ve kan basıncını takip eden monitörler bulunuyor” dedi.

DÜZENLİ ZİYARET EDİLMELİ

‘Önceleri farklı düşünülse de, yoğun bakımdaki hastaların da tıpkı diğer servislerde yatanlar gibi düzenli ziyaret edilmesi gerekiyor’ diyen Prof. Sungur, ziyaretçi alınmasının faydasını şöyle anlattı: Hasta bilinci kapalı ya da ilaçla uyutuluyor olsa da sevdiklerinin onunla teması iyileşme sürecini hızlandırıyor. Tabi ziyaret sırasında dışarıdan gelecek mikroplara karşı maksimum hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. • CİHAN

Koma sonrası depresyon alarmı

‘Yoğun bakım ünitesinde üç ya da daha fazla gün kalan hastaların yüzde 60’ında depresyon görülebiliyor’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Murat Sungur “Hasta yakınlarının bu konuda duyarlı olup ihtiyaç halinde psikolojik destek için bir uzmana başvurması gerekiyor” dedi. Prof. Sungur yoğun bakımda solunum desteği alan hastaların nefes kapasitesinde düşme olabildiğini de belirterek bu kişilerin birkaç ay aşırı efor göstermekten kaçınmalarını önerdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri