Birlikte daha fazla zaman geçirin.
Çocuğunuzla yaptığınız tüm iletişim disiplinden ibaretse, o zaman bu çabalarınız asla sonuç vermeyecektir. Çocuğunuzla, güvenilir bir ilişki kurmaya çalışın. Çocuklarınızla sohbet edin, oyunlar oynayın, bir yere seyahat edin. Ve elbette, onları ne kadar çok sevdiğinizi göstermeyi unutmayın. Bu, onlara sevgi ve saygının ne olduğunu gösterecektir. Bu duyguları çevresindeki diğer kişilerle paylaşabilecek ve iyi, saygılı bir birey olmasına yardımcı olacaktır.
Çocuğunuza duygularını kontrol etmesini öğretin.
Öfke, hüzün ve hayal kırıklığı bizi etkilediği kadar çocuklarımızı da etkiler. Çocuklarımıza bu olumsuz duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğretebiliriz. Çocuğunuz sakin bir ruh hali içinde olduğunda, onlara bu numarayı öğretin: "Önce burnunda derin bir nefes al, sonra bu nefesi ağzınızdan ve beşe kadar say." Çocuğunuzun bir olaydan negatif bir şekilde etkilendiğini görürseniz, bu üç adımı hatırlatın ve hatta birlikte yapın.
Davranışlarından sorumluluk alma konusunda onlarla konuşun.
Çocuklar, anne ve babaları için rol modeldir ve onları taklit ederek davranışlarını geliştirirler. Onlara ahlak, birbirimize yardım etme ve çevremize karşı duyarlı olmamız hakkında konuşun. Kendi davranışlarının sorumluluklarını almanın ne anlama geldiğini açıklayın. Ve en önemlisi, kendi sözlerinize uygun davranması gerektiğini unutturmayın. Çocuğunuzu iyi şeyler yapmaya teşvik edin.
Çocuğunuza şefkatli olmayı ve güçsüz olanlara karşı yardım etmeyi öğretin!
Çocuğunuzun sadece sevdiklerine ve arkadaşlarına karşı değil aynı zamanda yardıma ihtiyacı olan herkes için de merhamet duygusuna sahip olması çok önemlidir. Onlardan sınıfta yeni bir çocuk olsaydı, nasıl hissedeceğini hayal etmelerini isteyin. Bu, bu tür şeyleri düşünmelerini sağlamanın harika bir yoludur. Fakat aynı zamanda daha evrensel problemler hakkında da konuşun. Mesela; yiyecek yemeği olmayan, evi ve ailesi olmayan çocuklar için neler yapabileceklerini sorun. Bir ebeveyn, çocuklarına sosyal sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olmalı ve bunu için bir şeyler yapabilmesini sağlamalı.
Çocuğunuza minnettar olmayı öğretin.
Çocuğunuzun birilerine minnettar olduğunu için, utangaç hissetmemesi gerektiğini hissetmemesi gerektiğini öğretin. Buna, küçük şeylerle başlayın. Mesela, onlara büyükannelerine yaptıkları lezzetli ikramlar için onlara sarılmalarını ve teşekkür etmeyi öğretin. Yapılan araştırmalara göre, minnet duygularını ifade etmekten çekinmeyen insanlar daha mutlu ve daha sağlıklı.
Onlara iyi davranışların neler olduğunu öğretin ve aile değerlerinizi aşılayın.
Ebeveynler, çocuklarının okuldaki ve spor alanındaki başarılarına özverili yaklaşmaktadır. Peki neden ahlaki davranışlara karşı da aynı tavrı sergilemiyoruz? Kendi aile değerlerinizi açıkça öğretmek ve çocuğunuzun hem söz hem de davranışlarında aynı değerleri tekrarlamasını sağlamak önemlidir. Saygılı davranıyor mu? Sözlerini tutuyor mu? Yaşıtlarına ya da onları üzenlere karşı nasıl davranmalı? Çocuğunuzun sizi örnek aldığını asla unutmayın!