Harvard Müzik Kulağı Testi İle Sağır Olup Olmadığınızı Ölçebiliyorsunuz

Harvard Üniversitesi Psikoloji Bölümü müzik bilimi çalışmaları için yeni bir laboratuvar kurdu. Music Tab adı verilen laboratuvarda halka açık testler uygulanıyor.

Bu testlerin sonucuna göre iyi bir müzik kulağınız olup olmadığını anlamanız mümkün. Teşhisler arasında ton sağırlığı ya da uzun versiyonuyla ses perdesi farkını algılayamayan gibi enteresan bulgular var.
Online olarak Music Tab adresine bağlanarak testlere katılmanız mümkün. Test şimdilik sadece masaüstü bilgisayarlarda yapılabiliyor.

1. Ses perdesi sağırı mısınız?

Farklı tonlardaki müzikleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde dinleyerek tonun yükseldiğini mi yoksa alçaldığını mı anlamalısınız. Bazı tonları ayırt etmek gerçekten çok kolay ama bazıları için iyi bir müzik kulağınız olmalı.

2. Şarkının temasını ya da amacını ayırt edebilir misiniz?

Size muhtemelen hiç alışık olmadığınız bir kültürden bir klip dinletiliyor ve klipteki müziğin bir şarkı mı, dans müziği mi, romantik bir şarkı mı yoksa ninni mi olduğunu ayırt etmeniz bekleniyor. Klipler arasında Hindistan’dan ninniler, Polinezya’dan aşk şarkıları ve Oklahoma’nın Pawnee kabilesinin şifa şarkıları gibi geniş bir seçki yer alıyor.

3. Kim dinliyor?

Size dinletilen klibin bir bebeğe mi yoksa bir yetişkine mi hitap ettiğini çözmelisiniz. Testler arasındaki en kolayı bu. Aralarında İngilizce ninniler de yer alıyor.

4. Sentez Oyunu 

Bu biraz karmaşık bir test. Bir şarkının elektronik bir aygıtla üretilen farklı tonlardaki versiyonunu dinledikten sonra şarkının amacını bulmanız bekleniyor. Daha sonra orijinal şarkı ile tahmininizi karşılaştırarak müzik kulağınızı puanlamış oluyorsunuz. test sonuçları hayal kırıklığına sebep olabilir ama keyif almaya bakın. Çoğu kimsenin müzik kulağı sandıkları kadar iyi değil.

Kaynak

Araştırmalar Haberleri