TRT-Hareketsi yaşamın ciddi sağlık problemlerine neden olduğu belirtiliyor.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Hasçelik, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, hareketsizliğin ölüm ve özürlülük nedenleri arasında yüzde 10 etkiye sahip olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Hasçelik, HÜ ile Türk Tıbbi Rehabilitasyon Kurumu Derneği işbirliğinde Swiss Otel'de düzenlenen "İnaktivitenin (Hareketsizliğin) Bedeli" başlıklı sempozyumunda yaptığı konuşmada, hareketsizliğin sağlığa etkilerini değerlendirdi.
Çağın en önemli sorunlarının başında hareketsiz yaşam biçiminin geldiğini belirten Prof. Dr. Hasçelik, bu tür yaşam biçiminin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu kaydetti.
Hareketsiz yaşam biçiminin, sağlık alanında yapılan harcamaları da artırdığını bildiren Prof. Dr. Hasçelik, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hareketsizlik, ölüm ve özürlülük nedenleri arasında yüzde 10 etkiye sahip. Nasıl mı? Hareketsizlik, tedavileri zor bazı hastalıklar üzerinde çok etkili. Diabet ve obezite riskini 2 katına çıkarıyor. Meme ve kolon kanserini, depresyonu, anksiyeteyi artırıyor. Bu sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de bunlar artış eğiliminde. Metropollerde, trafik, kirli hava, stres gibi nedenlerle hareketsizlik artmış durumda" diye konuştu.
Haftada 5 Gün 30'ar Dakika Egzersiz
Hareketli bir yaşamın, bu konuda halkı bilinçlendirerek gerçekleştirilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Hasçelik, şunları söyledi:
"Haftada 5 gün 30'ar dakikalık egzersiz sağlıklı ve hareketli yaşamın kapısını açar. Diabet, meme ve kolon kanserini, kadınlarda ostroporoz ve kemik kırılmalarını yüzde 50 azaltır. Depresyon, yalnızlık, anksiyete, madde bağımlılığı gereksinimlerini çok alt düzeye düşürür. Özellikle gençlerde düzenli egzersiz programları sağlıklı yaşam tarzının oluşmasına büyük destek verir. Şu anda devam eden bir araştırmada da fizik tedavinin beyin üzerindeki etkileri inceleniyor."