Ekonomik Kriz gençlerin tercihlerini değiştirdi. Yapay zeka pazarlamacılığı ve yönetici menajerlik ise geleceğin meslekleri
Uzmanlar ekonomik krizinde etkisiyle birlikte bu yıl gençlerin tıp ve mühendisliğe ilgilerinin artacağını belirtirken, gelecekte, "yapay zeka pazarlamacılığı" ile "yönetici menajerliği" mesleklerinin gözde mesleklerin başında geleceğini belirttiler. Uzmanlar "Gençler meslek gruplarım çok iyi gözlemeli, bu meslek gruplarındaki insanlarla bilgi alışverişinde bulunup, mesleğin olumlu ve olumsuz yanlarını görerek hareket edilmeli" uyarısında bulundular.
Yeni kuşağın tercihleri, yeni çağın gerekleri ve öncelikleri gibi konuların göz önüne alındığı araştırmalarda, en ilgi duyulan mesleklerin geçen yıllarda da olduğu gibi "tıp" ve "mühendislik" olduğu belirlendi. Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (TÖDER) Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar, ekonomik krizin de etkisiyle birlikte bu yıl gençlerin tıp ve mühendisliğe ilgilerinin daha da artacağını belirtti. Tüm Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan da gelecekte, "yapay zekâ pazarlamacılığı" ile "yönetici menajerliği" mesleklerinin gözde mesleklerin başında geleceğini söyledi. Uzmanlar, tüm iş yaşamları boyunca kendilerini "zorunda" hissederek çalışmak yerine "zevk alarak" çalışmak için gençlerin meslek tercihlerini sağduyulu ve gerçekçi yapmalarının önemini vurguladılar.
SEVDİĞİNİZ MESLEĞİ SEÇİN
TÖDER Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar, meslek seçiminin gençlerin yaşamında çok önemli olduğunu belirterek "Gençler meslek gruplarını çok iyi gözlemeli, bu meslek gruplarındaki insanlarla bilgi alışverişinde bulunup mesleğin olumlu ve olumsuz yanlarını görerek hareket edilmeli" dedi.
Gençlerin "bir yere kapağı atayım da neresi olursa olsun" düşüncesi ya da "puanım beklediğimden yüksek geldi, boşa gitmesin" diyerek kendilerine uygun olmayan mesleklere yönelmelerinin doğru olmadığının altını çizen Çağlar, "Meslek seçiminde ekonomik kaygıların çocukların alacakları kararda etkisi büyük. Genellikle en fazla kazanç sağlayacak meslekler tercih edilmeye çalışılır. Oysa her mesleğin iyi kazananı ve kazanmayanı vardır. Kişi mesleğini severek yapıyorsa zaten başarılı olur. Başarı da ardından yeterli kazancı getirir. Unutmamak gerekir ki meslek sadece ekonomik ihtiyaçları karşılama aracı değildir. O yüzden meslek seçerken gençler çok para kazanacakları değil mutlu olacakları mesleği seçmeliler" diye konuştu.
Tüm Fütüristler (Geleceği Planlama) Demeği Başkanı Ufuk Tarhan ise gelecekte mesleklerin değişeceğini belirterek "insanlarla robotik sistemlerin yeri değişecek. Giderek robotla-şan insanlar insanca yaşamaya geçerken, robotlar robot gibi çalışacak. Bu hayatımızın hemen her alanında gerçekleşecek, bundan sonraki değişim hızını gözlemeye fırsatınız dahi olmayacak" dedi.
GELECEK GEN VE NANODA
Yapay zekâ pazarlamacılığı: İnsan düşünce sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satıcıları olacak. Örnek bir pazarlamacı sunumu, "Siz uyanırken vücut ısınızın değişiminden, beyin dalgalarınızdan bunu anlayıp ışıklarınızı açacak, sevdiğiniz müziği başlatacak sistemleri çalıştıracak" şeklinde olacak.
Senaryo tasarımcılığı: 5 duyuya hitap eden 3 boyutlu görsellerin, uygulamaların cazibesi artacak. Kurum ve kişilerin geleceğine ilişkin uzgörüleri senaryolaştıran, strateji gelişimine yardımcı olup zemin hazırlayan senaristler en aranan mesleklerden olacak.
Yönetici menajerliği: Yöneticilerin en doğru işlerde olmalarını sağlayan, onları portoföylerinde bulunduran menajerleri olacak.
Gen terapistllği: Bozuk genlerin tespiti ve düzeltilmesi ile ilgilenen, hatta gen haritasına göre ileride bozulacak genleri önceden tespit edip önlem alacak programları geliştirenlere gen terapistleri diyeceğiz ve bu meslektekilere çok önem vereceğiz.
Robotik sorunlar avukatlığı: Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman avukatlar olacak.
Değişim yöneticiliği: Güncel operasyon sürerken kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları uzgörüp, planlamak, iletişimini ve hazırlıklarını yapmak, teknolojik gereksinimlerini saptayıp tedarik etmekle uğraşacaklar.
Hot-line işletmeciliği: Teknik sorunları yerinde saptayıp onaran tamircilerin yerini, uzaktan onarım yapan akıllı yazılımlar ve 3 boyutlu hologramlar alacak. Bugünün teknik servisleri bu şekle dönüşecek. Fiziksel tamir olmayacak, tüm parçalar değişebilecek.
Alternatif besin mühendisliği: Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. Genetik ve nano teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanacaklar.
5 duyu reklam tasarımcılığı: 5 duyuyu hissettirebilecek teknoloji ile sunulan reklam spotlarının tasarımcılığı en popüler, yaratıcılık gerektiren alanlardan olacak.
Elektronik gazetecilik: Kâğıttan öğrenmenin yerini internet üzerinden dijital gazetecilik ve mobil yayınlar alacak.
Nano yapı mühendisliği: Nano teknolojinin inşaat, yapı sektörüne kazandıracağı ürünleri maksimumda geliştiren, kullanan, bugünün inşaat mühendislerinin yerini alacak dal olacak.
Franken food denetçiliği: Genetiği ile oynanmış ürünlerin sağlığa zarar vermemesi için oluşacak denetim mekanizmaları ve bunları uygulayanlara denecek.
Akıllı tedarik yöneticiliği: Tedarik zinciri yöneticiliği, inovasyondan, üretime, ambalajlamadan, stoklamaya, taşımaya, faturalamaya, pazarlamadan satışa kadar tüm süreçlerde etkin ve sorumlu olacak.
Soru bankası tasarımcılığı: Yenilikleri tetikleyecek soru sorabilmek ayrı bir uzmanlık alanına dönüşecek. Sektörel, tematik soru bankaları gelişecek.
Enformasyon bilgi mühendisliği: Bilgi madencilerinin işlediği, derlenmiş bilgilerin uygun kişilere, uygun içeriklerde ve formatlarda iletilmesi için çalışanlara denecek.
Sanal Market İşletmeciliği: Bugünün parakende sektörü yöneticilikleri büyük ölçüde sanal market işletmeciliği ve yöneticiliği ile yer değitirecek.
Genetik ekonomi: Genetik teknolojiyle ilintili her şey, bugünün dijital devrim zenginleri gibi genetik zenginleri, iş alanları oluşacak Bu tür sınırsız ürünün satış piyasanın yönetilmesi, yepyeni bir ekonomikyapı ve boyut yaratacak.
Bilgi madenciliği: Sınırsız bilgi üretme, yayma kapasitesi nedeniyle insanların, neyi bilmek, neyi bilmemek gerekli, gerekli olmayanlar nasıl elenecek sorularına yanıt vermeye yarayacak sistemlerle uğraşanlara bilgi madencileri denecek.
Duygu tasarımciilğı: Teknolojilerin gelişmesi ile yapılacak işe, yaşanılacak duruma uygun duyguların belirlenmesi ve gerekli kimyasal drog reçetelerinin, yapay zekâ, sanal ortam uygulamalarının kurgulanması mümkün olacak. Bunu ihtiyaca göre duygu tasarımcıları yapacak. memurlar.net
BU YILIN MESLEKLERİ
Tıp: Tıp ve tıbbi bilimler her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görecek. Özellikle nöroşirurji (beyin cerrahisi) geleceğin gözde mesleklerinden olacak.
Elektronik ve haberleşme: Gelecekte elektronik medyanın, evlere yönelik bilgiye erişme ile bilgiyi kullanma ürünlerinin yükselen ürünler olması bekleniyor. Bu nedenle de üniversitelerin ilgili bölüm mezunları ulusal ve uluslararası boyutta birçok iş imkânı bulabilecek.
Bilgisayar mühendisliği: Sistem analistliği, sistem mühendisliği, programcı, web tasarımcılığı gibi geniş bir iş alanına sahip bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaç teknolojik gelişim devam ettiği sürece artacak.
İnşaat mühendisliği: Bu bölümden mezun olan geöçletv Bayındırlık ye İskân, Orman, Tanm ve KÖyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma bakanlıklarında, belediyelerde ve karayolları müdürlüklerinde çalışabilir. Ayrıca serbest müteahhitlik hizmetleri verilebileceği gibi müteahhitlik de yapılabilir.
Nükleer Enerji Mühendisliği: Nükleer enerjinin barışıl amaçlarla kullanılması ile ilgili lisans ve lisansüstü eğitim yapılır.
Çevre biyoteknolojisi: Çevre konusundaki lisans eğitiminin yanı sıra tanm ve ziraat mühendisleri de bu alana geçiş yapabiliyor. Dünyada bu mesleğe ilgi giderek artıyor.
Genetik bilimleri mühendisliği: Tıpta kalıtsal hastalıkların tanısının konması ve tedavisi ile ilgili çalışmalar artarak devam ederken istenilen niteliklere sahip bitki ve hayvanların yetiştirilmesi konusunun da üzerinde duruluyor.
Reklamcılık-sinema/TV-Halkla ilişkiler: Uygulama alanı çok geniş olan halkla ilişkiler uzmanlığı da önemi gittikçe artan meslekler arasında. Hedef kitlesinin insan olması bu mesleği her sektör için önemli bir meslek haline getirmiştir.
Hukuk: Globalleşme ve AB süreciyle birlikte özellikle uluslararası hukuk alanında uzmanlaşmış ve yabancı dil bilen kişilere ihtiyaç duyulacaktır.
Psikoloji: Teknolojik gelişmeler yaşanırken bir yandan onun getirdiği olumsuzlukları da bertaraf etmek için sosyal bilimlerde ve özellikle psikoloji alanında yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır.
Bankacılık ve finans: Geleceğin ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında önemli bir yeri bankacılık ve finans alıyor.
KRİZ GENÇLERİN GELECEĞİNİ 'KARARTTI'
Uğur Kariyer Merkezi'nden didem Arslanbaş tarafından geçen günlerde üniversiteye hazırlanan gençlerle ekonomik kriz ile ilgili yapılan araştırma, gençlerin ekonomik kriz ile birlikte gelecek ile ilgili umutlarının eridiğini ortaya koydu. 1257 öğrenci katıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 51.2'sini kız öğrenciler, yüzde 48.8'ini ise erkek öğrenciler oluşturuyor. "Ekonomik kriz denince ne düşündükleri ve ekonomik krizin günlük hayatlarını nasıl etkilediği" sorusuna öğrencilerin yüzde 92.9'u ekonomik kriz denince akıllarına ilk olarak "işsizliğin" geldiğini belirttiler. Öğrencilerin yüzde 39.7'si ekonomik krizle birlikte en çok "giyim-kuşam masrafları" nda kısıtlamaya gittiklerini belirtirken yüzde 34.9'u "evlerine giren paranın azaldığın", yüzde 31.7'si ise "evde en çok konuşulan konunun kriz olduğunu" söyledi. Araştırmada öğrencilerin yüzde 19'u ekonomik kriz ile birlikte "harçlıklarının azaldığını" söylerken yüzde 15.4'ü ise ekonomik krizle birlikte "özel derslerden vazgeçmek zorunda kaldıklarını" söylediler. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 84.7'si "üniversiteden mezun olduktan sonra daha zor iş bulacaklarını düşünüyorlar", yüzde 61.8'i ise "gelecekte beklediklerinden daha az para kazanacaklarını", . yüzde 43.1'i ise "istedikleri alanda çalışamayacaklarını düşünüyor." Öğrencilerin yüzde 49.6'sı ise "yurtdışına gitmek istiyor."