Hamilelikte Hafıza Sorunları Yaşanabilir

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Levent Üçkardeşler, hafıza bozukluğu derecesinin her hamilede aynı olmadığını söyledi.

Hamilelik sırasında birçok organ gibi beynin de etkilendiğini aktaran Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Levent Üçkardeşler, sadece hafıza sorunları değil konsantrasyon güçlüğü ve dikkat eksikliğinin de görülebildiğini belirtti. 

HORMON DENGESİ DEĞİŞİYOR, UNUTKANLIK BAŞLIYOR

Hamilelikte hafıza bozukluğunun nedenleri arasında genellikle; steroid yapılı seks hormonları olan östrojen ve progesteron dengelerinin değişkenlik göstermesi sorumlu tutuluyor. Hamilelik boyunca progesteron seviyesinde artma olduğundan bu durum unutkanlığa yol açabiliyor. Ayrıca, glukokortikoid denilen hormonların artması da unutkanlığa sebep olabiliyor. Hafızayı etkileyen diğer bir durum ise uyku bozuklukları. Genellikle hamileliğin ilk ve son 3 aylarında uyku problemleri yaşanabiliyor. Bu da anne adayının hafızasında bozulmalara neden olabiliyor. 

DEPRESYON DA ETKİLİYOR

Hamilelikte oluşabilen anksiyete (endişe, ruhsal gerginlik, huzursuzluk) ve depresyonun da hafızayı etkileyen nedenlerden olduğunu söyleyen Dr. Üçkardeşler, “İlk 3 ayda yaşanan bulantı-kusma ve hamileliğin verdiği endişe durumları anne adayında gerginliğe ve depresyona yol açabilir. Yanı sıra doğumu ve bebeğin gelmesi ile oluşacak sorumlulukları düşünmek de depresyona sokabilir” dedi.

Bu dönemde tiroid hormon düzeylerinin takibe alınmasının önemine vurgu yapan Üçkardeşler, diyabet hastası gebelerin ise daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. 

EMZİRMEK HAFIZA SORUNLARINI AZALTIYOR

“Çalışmalarda hamileliğin son 3 ayında kadın beyninde yüzde 4 oranında küçülme olduğu gözlemlenmiştir” diyen Dr. Üçkardeler ancak bunun endişe edilecek bir durum olmadığını söyleyerek emzirmenin bu konuda da yararlı olduğunu belirtti: “Çünkü küçülme beyinde hücre kaybına sebep olmaz. Bu nedenle beyindeki küçülmenin hafızayı etkilemediği düşünülmektedir. Doğumdan sonra beyin, eski orijinal boyutlarına en geç 6 ay içerisinde dönebilir. Doğum sırasında ve emzirme döneminde salgılanan oksitosin hormonu da hafızada azalmaya yol açabilir. Bu hormona bağlı hafıza bozuklukları da emzirme devam ettikçe giderek azalır.” 

TEDAVİ GEREKTİRMİYOR

Hamilelikteki hafif hafıza bozukluklarının geçici bir durum olduğundan tedavi gerektirmediğini kaydeden Üçkardeşler, ilaç kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulunarak şöyle konuştu: “Hamilelikteki ciddi olmayan boyutlardaki bellek bozukluklarında herhangi bir ilaç verilmesi önerilmez. Çünkü hafıza bozukluğunu tedavide kullanılan ilaçların gelişmekte olan bebekte sakatlık yapma olasılığı bulunabilir. 

İLAÇ KULLANIMI BEBEĞİ SAKAT BIRAKABİLİR

Hamilelikte görülen anksiyete ve depresyonun da ilaçla tedavisi bebeğin anne karnındaki gelişimini etkileyebilmesi ve bebekte sakatlıklara yol açabilmesi nedeniyle önerilmez. Ancak çok ciddi psikiyatrik durumlarda risk kategorisi düşük depresyon ilaçlarını vermek zorunlu olabilir.”

HAFIZA SORUNLARI İÇİN NOT TUTUN

Anne adaylarının hamilelikte yaşayabilecekleri hafıza bozuklukları için bazı önlemler almasını öneren Üçkardeşler, “Örneğin yapılacak işler için küçük notlar alınabilir. Sık kullanılan objelerin hep aynı yere konulması ve sık yer değişikliğinin yapılmaması da aranan eşyanın kolay bulunmasına yardımcı olur. Eğer ciddi boyutta hafıza sorunları yaşanıyorsa, hamilelik dışında bellek bozukluğu yapabilecek hastalıkların da araştırılması gerekir” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kadın Sağlık Haberleri