Kırmızı etin kolesterolü yüksek ve genel sağlığı korumak için her öğün yenmemesi gereken bir besin maddesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat gebelik döneminde artan protein gereksinimini karşılamak için kırmızı et gibi proteinden zengin besinler önerilir.
Kırmızı et sınırı
Kurban Bayramı sırasında etin kesimi ve pişirilme yöntemi gebe kadınlar için hayati önem taşır. Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanların insan sağlığını bozan mikroorganizmalar taşıdığını unutmamak gerekir. Gebeler bu etleri yemek için en az 24 saat eti bekletmelidirler. Pişirirken de etin çok pişmemesine, üzerinde kahverengi bir tabaka oluşmamasına dikkat etmek gerekir. Eğer çok pişerse gebeler için çok önemli olan folik asit ve protein kaybı olur. Ayrıca günde 100120 gr dan fazla et tüketimi de önerilmemektedir.
Yiyecek kadar içecekler de önemli
Gebelik döneminde sıvı alımı hem anne hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Bol sıvı alımı; idrar yolu enfeksiyonu, erken doğum, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumdan anne adaylarının koruyucusudur.
Ancak Kurban Bayramı sırasında özellikle misafirlikte ikram edilen içeceklerden çay ve kahvenin az alınması, kola ve benzeri içeceklerden uzak durulması gerekiyor.
Bilindiği gibi çay, içerdiği tein maddesiyle demir eksikliğine yol açmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının çaydan uzak durulması gerekir. Kahve de içeriğindeki kafein sebebiyle tercih edilmemelidir. Gebelikte yüksek miktarda kafein alımı, özellikle ikinci trimester dönemde düşük nedeni ile ilişkilendirilebilir. İçilecekse Türk kahvesi tercih edilmeli (Günde 1 fincan), granül / filtre kahvenin kafein oranı yüksek olduğu için uzak durulmalıdır.
Çay, kahve ve kola yerine doğal ve katkı maddesi içermeyen ıhlamur, kuşburnu, papatya, nane limon gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Eğer gittiğiniz yerlerde bu bitki çayları bulunmuyorsa su ya da maden suyu tercih etmelisiniz.
Çikolatadan uzak durun
Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınılmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Bu yüzden şekerli, unlu ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bayramlarda her misafirlikte ikram edilen baklava, çikolata ve pastaların aşırı tüketimi gebelerde; gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi olumsuzluklara neden olabilir. Bu sebepten konuk olunan her evde ikram edilen tatlıları tüketmemek, çikolata, baklava gibi tatlılar yerine mideyi yormayacak olan sütlü tatlıları tercih etmek gerekir.
Hürriyet Aile