Google’ın sistemi çöküyor mu?

Dünyanın 1 numaralı arama motoru google’ın başı çöp (spam) sitelerle dertte. Google’ın web içeriklerini indekslemede esas aldığı mantığı zorlayacak bazı önemli müdahalelerle karşı karşıya.

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Özellikle popüler sorgulamalarda Çöp (spam) siteler sayfa başlıklarını (TİTLE) ve Google’ın sıralamalarda esas aldığı kriterleri kullanarak ilk sayfalarda ve ön sıralarda yer almayı  başarıyorlar. Örneğin geçtiğimiz cumartesi günü yapılan “Ehliyet sınavı soru ve cevapları”nı sorgulayan ziyaretçiler 1.2. ve 3. sayfalarda söz konusu spam sitelerle ilk sıralarda karşılaştı. Domain uzantısı anlamsız olan bu sitelerin bir çok ulusal siteyi geride bırakarak ilk sıralarda sorgulamayı yapan ziyaretçilerin karşısına çıkması web uzmanlarınca google’ın sistemine yapılmış ciddi bir müdahale olarak değerlendiriliyor. Google sorgulamalarda ilk sıralarda çıkan bu siteler için “Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir” uyarısını eklemeyi bir önlem alarak almış olsa da uzmanlar bu sitelerin SEO optimizasyonlarını başarılı bir şekilde uygulayarak ilk sıralarda yer almasının önemli bir sorun olduğunu ve önlem alınmaması ve yaygınlaşması durumunda sorunun google’ın genel mantığını ciddi bir şekilde etkileyeceği uyarısında bulunuyor.

Ehliyet sınavına girdikten sonra google’dan aşağıdaki sorgulamaları yapan kullanıcılar indekslenen sonuçlar arasından en çok “Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir” uyarısı eklenmiş sitelerle karşılaştılar. Özellikle bilgisayarlara virüs bulaştırma riski yüksek olan bu sitelerin hem kullanıcıları hem de Google arama motorunu zor durumda bırakacağa benziyor.

“17 Nisan ehliyet sınavı soru ve cevapları” sorgusunun 1. sayfada 4 arama sonucu 2. ve 3. sayfalarda ki tüm sonuçlarda virüs taşıyan siteler indekslenmiş.

“Ehliyet sınavı soru ve cevapları” sorgusunda da benzer bir tabloya rastlamak mümkün.

Yeni olan bu durumun önlem alınmaması durumunda yakın dönemde dünyada ki tüm popüler arama sorgularında Google’ın sitemine ve genel indeksleme mantığına zarar vereceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda “Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir” uyarısını görmeyen milyonlarca kullanıcının bilgisayarına virüs bulaşma tehlikesi var.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı