Gönül Gözüyle Gören Psikolog

Görme Engelli Psikolog, Karanlıktaki Çocuklara Işık Saçıyor

11 Yaşındayken Geçirdiği Rahatsızlık Sonucu Görme Yetisini Kaybeden Psikolog Şehriban Ağat, Görme Engelli Çocuklara Verdiği Eğitimle Onları Hayata Hazırlıyor.


11 yaşındayken geçirdiği rahatsızlık sonucu görme yetisini kaybeden Psikolog Şehriban Ağat, görme engelli çocuklara verdiği eğitimle onları hayata hazırlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü Psiko-Sosyal servisinde görev yapan ve "Görme Özürlü Çocuklarda Bireysel Eğitim" çalışmalarını yürüten Psikolog Şehriban Ağat, 11 yaşında geçirdiği rahatsızlık sonucu görme yetisini kaybetti. İlkokulu Ankara Görme Engelliler Mithat Enç İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Ağat, lise eğitimini Behçet Kemal Lisesi'nde, üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Üniversiteyi bitirdikten sonra en büyük ideali olan eğitmenlik mesleğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü'nde yapmaya başlayan Şehriban Ağat, görevini 4 yıldır başarıyla sürdürüyor. Ağırlıklı olarak 0-6 yaş grubu görme özürlü çocuklara bedenini yaşıtları gibi kullanabilme, yön bulabilme, hızlı hareket etme, bağımsız oturup kalkabilme gibi temel eğitimleri veren Şehriban Ağat ayrıca çocuğun çevresiyle daha sağlıklı iletişim kurması, sosyal ve akademik beceri kazanmasına yönelik de çalışmalar yürütüyor.

Görme özürlü çocukların eğitiminde eğitime erken başlamanın çok önemli olduğunu ifade eden Ağat, "Görme özürlü çocuğun gelişimini yaşıtlarının seviyesine ulaştırmak için kaynaştırma şart. Onları yaşamın kıyısından alarak hayatın ortasına taşımak ve yaşıtlarıyla kaynaştırmak gerekiyor. Bu ne kadar erken olursa sonuçları da o kadar iyi oluyor" dedi.

Görme özürlü çocukların da gören çocuklarla aynı potansiyele sahip olduklarını, farklı olanın öğrenme yöntemleri olduğunu ifade eden Ağat, "Gören çocuklar karşısındakini model alarak öğrenirken göremeyen çocuk dokunarak ya da duyarak öğrenmeye çalışıyor. Ama sonuçta her ikisi de öğrenebiliyor" diye konuştu.

Görme engelli çocukların eğitimlerinin takip edilmesi için ailelere seslenen Psikolog Şehriban Ağat, "Görme özürlülerin hayatta başarılı olmamak için hiçbir bahanesi yok. Sadece hayatın içinde olmak ve bir şeyleri yapabileceğimize inanmak gerek. Aileler 'Benim çocuğum engelli ama başarabileceği bir şeyler mutlaka vardır' düşüncesiyle hareket etmeliler" şeklinde konuştu.

Şu an itibariyle görme özürlü 40 çocuğun bireysel eğitiminin devam ettiğini ifade eden Ağat, eğitimlerin sınıf şeklinde değil birebir olarak sürdürüldüğünün de altını çizdi. Göreve başladığı günden bu yana 213 çocuğa bireysel eğitim verdiğini belirten Ağat, çocuklarla eğitimler sırasında aralarında duygusal bir bağın oluştuğunu da sözlerine ekledi. "Eğitimlere bizimle başlayan çocuklar daha sonra farklı kurumlarda eğitimlerine devam edebiliyor. Ancak onlarla olan bağımız kopmuyor. Eğitim süreçleri

hakkında ailelerinden ve çocuklardan bilgi alıyorum" diyen Ağat, çocukların eğitiminde en büyük görevin ailelere düştüğünün de altını çizdi.

(İhlas Haber Ajansı)  

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?