Gladio'nun yeni planı ve iki adet belge

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Bilindiği gibi bütün NATO ülkelerinde Gladio tasfiye edildi. Türkiye’de tasfiye edilmedi.

Neden? Ya devlet aciz kalıyor tasfiye edemiyor veya tasfiye etmek istemiyor.

Normal şartlarda 40-50 generalin sanık olarak ‘Silahlı Çete kurma’ iddiası ile yargılandığı bir Ordu’da Genelkurmay Başkanı süratle darbecilerin bütün bağlantılarını belirleyip 24 saat içinde açığa alma işlemlerini başlatması gerekiyordu.

Genelkurmay başkanımız bunu yapmadı ya darbeci kadrolardan korkuyor veya onlara sahip çıkıyor.

Her askeri müdahele öncesi ve sonrası ordu içinde darbe kaşıtı potansiyel kadrolar tasfiye edildi. Gerekçesi ise “TSK’da tek seslilik esastır, bir darbe kararı verirsek karşı çıkacak muhtemel kişiler sakıncalı kişilerdir” tezi idi.

Milli Savunma Bakanı ise Zülfiyare dokunmadan palyatif tedbirlerle idareyi maslahatı çok iyi yapıyor. Protokol bakanı gibi… Aslında TSK üstünde olağanüstü yetkileri var ve hiç birini kullanmadı.

Rahmetli Menderes’i de yanıltan onun savunma bakanı değil miydi? Siyasette iyi niyet yetmiyor iyi öngörü ve iyi strateji de gerekiyor.

Gladio'ya emir verenler Türkiye’de koalisyonlar dönemine geçilmesini istiyorlar.  Gladionun günümüzdeki uzantıları ise psikolojik savaş yöntemleri ile kimler karalanmalı, kimler harcanmalı,kimler korkutulmalı,kimlere suikast yapılmalı, nerede olay çıkarılmalı, hangi iyi çocuklar devreye sokulmalı bunun gayreti içindeler.

İnanmayanlar için iki belge

Birincisi 18 Ekim 2004 tarihli bilgi edinme hakkı yasası kapsamında bilgi talebine Korgeneral Saldıray Berk imzası ile verilen cevap. Jandarma Binbaşı İbrahim Töre ile ilgili YAŞ yolu ile emekliliğe gerekçe gösterilen evraklar.

16 Haziran 1998 tarihli Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Askeri Şura Genel Sekreterliğinin yazılı evrakının % 90’ ı karartılmıştır.  Yani “gizlilik dereceli bilgi” denilerek hukuk denetiminden kaçırılmıştır.

Korgeneral Saldıray Berk imzalı  bu yazı kanaate ve imzasız ihbar mektuplarına dayanan Batı Çalışma Grubu raporu belgesinden başka bir şey olmayan re’sen emeklilik kararıdır.

TSK askerlikten başka bir mesleği olmayan bir binbaşıyı bir günde savunma hakkı verilmeden kapının önüne koyuyor. Ama gladiyoculara dokunmuyor.

İkinci Belge Mehmet Baransu’nun Karargah isimli Karakutu yayınları arasında çıkan tarihe not düşen kitabının 527 nci sayfasındaki Ek’tir.

Bu ek Deniz Kuvvetleri eski Komutani Özden Örnek’in 2002 yılında hazırladığı Deniz Kuvvetleri ile ilgili terfi listesidir. 2000 yılından başlayıp 2014’e kadar kadar terfi etmesi istenenler kırmızı renkle işaretlenmiş ve zaman çizelgesi yapılmış.

Aynı şekilde lacivert renkli olarak terfi etmemesi istenenler olarak işaretlenmiş emeklilik tarihleri zaman çizelgesinde gösterilmiştir. Dönemlere göre Generallerin yaş hadleri, o yıl uzatmada olanlar, değişim yılları ayrıntısı bile yazılmış. Kırmızı renkle adı geçen çoğu general şu an yargı sürecinde. Sonuçları hep beraber göreceğiz.

Bu belge Deniz Kuvvetleri karagahının ancak hazırlayabileceği bir belgedir. Karacı bir Orgeneral bile bu derece ayrıntıyı bilemez ve planlayamaz.

Genelkurmay Başkanlığı bu derece tehlikeli silahlı yapıya dokunmuyor normal rejimlerde olacak bir durum değildir bu.

Bu belgeler “Türk gladiyosu iyi çalışmış” dedirten veriler olması en akla yakın ihtimaldir.

Sayın Başbakan etrafında 21 koruma ile dolaşıyor. Sivri sineklerle uğraşmak yerine Gladiyo bataklığını kurutmak için bir şeyler yaparsa daha doğru olmaz mı?

Prof. dr. Nevzat Tarhan - Haber 7
ntarhan@gmail.com