Cihan TV Network un hazırladığı Anadolu'da Sabah haber programına konuk olan Sosyal hizmetler uzmanı Fatih Kılıçarslan; gençleri bekleyen tehlike olan madde bağımlılığı konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
Çocuğunuz evden kaçıyor mu? Evden uzaklaşıyor mu? Akranlarıyla daha mı fazla vakit geçiriyor? Derslerine karşı ilgisiz mi?
Çocuğunuzun değişim belirtilerinin farkında mısınız? Çocuğunuz madde bağımlısı mı? Çocuğunuzla ne kadar ilgileniyorsunuz? İletişim sorununuz var mı?
Çocuğun aile, sosyal ve fiziksel gelişimi ve değişimi ile ilgili tüm konuları Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Kılıçarslan açıklıyor.
Fatih Kılıçarslan konuğu olduğu programda şunları söyledi: Korku ile ümit arasında denge içerisinde olmalıyız. Benim başıma bir şey gelmez. Benim çocuğuma bir şey olmaz dememeliyiz. Hepimiz bir risk altında yaşıyoruz. Korku ve ümit arasındaki dengeyi kendimizi sürekli geliştirerek o risklerden kendilerini korumalıdırlar ve güven duygusunu geliştirmelidirler.
Madde bağımlılığın çocuğun gelişmesinde paralel bir gelişme var. Özellikle ergenlik dönemi çocuğun bağımsızlaşma ve bireyselleşme dönemdir. Bu süreç bir risk dönemidir. İletişim problemi varsa çocuk yargılanırsa sürekli aileden uzaklaşır ve akran gruplarına yönelmeye başlar.
Temel düzeyde iletişim düzeyimiz çok önemli
Aileden uzaklaşan çocuk arkadaşının he türlü manipülasyonuna, yönlendirmesine açık olabilir. Biz ne kadar güvenli yerlerde yaşarsak yaşayalım çocuğun dış dünyasındaki yaşantısına da dikkat etmeliyiz.
Bir genç bir problem yaşadığında bunu annesi ve babası ile paylaşabilmeli. Anne ve Babada o genci yargılamadan, eleştirmeden, akıl vermeden, nasihat vermeden sadece dinleyerek anlamaya çalışmalıdır. Toplumun içerisindeki genç; Annem var Babam var her sorunumda sıkıntımda beni dinliyor diyebilmelidir, buda o gence öz güven vermektedir.
Madde bağımlısı olan bir çocukta: hem bedensel hem de ruhsal değişiklikler meydana gelebilir. Anne ve Babanın bu durumları fark edebilmesi gerekmektedir. Fark edilemediği takdirde ebeveynin ciddi bir anlamda çocuğuyla iletişim kopukluğu yaşadığını gösterir.
Ailelerin bilinçli olması gerekiyor
Çocukta:
Ruhsal değişim
Fiziksel değişim
Sosyal değişim
Meydana geliyorsa ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor.
Çocukla iletişimde bir kılavuz olmalı. Bu kılavuzda bilinçli bir şekilde olmalıdır. Zararlı maddeler dediğimiz: Esrar, Bali, Ekstazi hapları ve benzeri maddelere çocuklar çok kolay ulaşabiliyor.
Değerler eğitimi çok önemlidir. Bunun için ahlak gelişimi, inanç gelişimi, kişilik gelişimi, sosyal gelişiminin bir çeşit destekte geçmesi gerekmektedir.
Manevi değerler koruyucu önlemdir. Çocuklarımıza sağlıklı ve mutlu iletişim kurmak zorundayız bunu anne ve babalarımıza tavsiye ediyorum.
Söyleşinin tümü aşağıda video linkine tıklayarak izleyebilirsiniz.