Yaşar Sarı / Memleket Haber
Klinik Psikolog Psikoterapist Nevzat Tekin insanın sürekli gelişim halinde olduğunu söyleyerek, ergenlikle ilgili önemli bilgiler verdi. Tekin, ergenlik döneminin buluğ çağı ile başlayıp yetişkinlik dönemine kadar devam eden bir süreç olduğunu kaydederek, “Bu süreçte bütün gençlerde kimlik kazanma eğilimi vardır. Kimlik kazanımı zaman zaman kimlik krizine ya da kimlik bunalımına dönüşebiliyor” dedi.
MODEL YANLIŞ ALINMAMALI
Ergenlik döneminki insanların kendilerine bir model aldığını dile getiren Tekin, “Gençler kendilerini birey olarak algılamaya ve ispatlama zamanlarında kendilerine ‘Örnek İnsan’ olarak birilerini seçiyor. Bu seçimlerinde duruşuyla, kıyafetiyle, yaşantısıyla onu etkiyen kişileri model olarak alıyor. Mesela, ünlü bir sanatçı olabilir, bir mafya lideri olabilir” diye ifade etti.
TERS KİMLİK YAŞANABİLİR
Arayış içinde olan bazı gençlerde kimlik bunalımının şiddetlendiğini ve yoğunlaştığını söyleyen Tekin, “Buluğ çağında olan gençlerin bazılarında kimlik bunalımı yoğunlaşabiliyor. Bunun sonucu olarak ters kimlik yaşanıyor. Ters kimlik yaşayan gençler aile ve toplumla çatışma yaşayabilir. Kurallara uymama eğilimi vardır. Sigara ve alkol kullanımı, yasa dışı işlere karşı bir eğilim, evden kaçma, yalan söyleme, uyuşturucu madde kullanımı vb gibi büyük sorunlara yol açacak bir takım davranış bozuklukları sergilerler” şeklinde konuştu.
AİLELER ANLAYIŞLI OLMALIDIR
Ters kimlik döneminin daha çok parçalanmış ailenin çocuklarında oluğunu söyleyen Tekin,” Bu tür çocuklar güven ve sevgi ortamını yaşayamamış, ailenin sıcaklığını bulamamış olan çocuklardır. Bu yüzden aileler çocuklarının bu dönemlerinde anlara karşı sabırlı olmalıdır. Ceza ve disiplin çocukları bu dönemlerde fazlasıyla etkilediği için ailelerin ceza ve disiplin konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Çocukların kişiliklerini kazandığı bu dönemde aileler evlatlarına, olabildiğince yumuşak davranmalıdırlar” dedi.