BEBEK SAHİBİ OLMAYI PLANLIYORSANIZ 3 AY ÖNCEDEN DOKTORA BAŞVURUN
Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Asena Ayar, “Gebelikten önce kadınların yaptırması gereken testler” hakkında bilgi verdi.
Çiftler bebek planı yapmaya başladıklarında, anne adayının en az 3 ay öncesinde doktoruna başvurması ve gerekli testleri yaptırması önemlidir.
ÇİFTLER ARTIK DAHA BİLİNÇLİ
Eskiden çiftler gebeliği öğrendikten sonra doktora başvururdu. Artık çiftler hayatlarındaki en önemli kararı, yani “bebek sahibi olma” kararını verdikten sonra hemen doktora başvuruyorlar. Doğru olan da bu… Çünkü sağlıklı bir gebelik dönemi, rahat bir doğum ve sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek için, 3 ay öncesinde doktora başvurmak önemlidir.
İLK GÖRÜŞMEDE YAPILACAKLAR
Öncelikle aileden gelen genetik bir hastalığın olup olmadığı sorgulanır. Anne ve baba adayının ailelerinde genetik geçiş gösteren bir hastalık ya da doğum anomalisi varsa, Genetik Merkezi’nden danışmanlık almaları sağlanır.
GEBELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN RUTİN TESTLER
- Tam kan sayımı
- Tam idrar tahlili
- Açlık kan şekeri
- Hepatit B ile ilgili testler
- Kızamıkçık, toksoplazma, CMV ile ilgili testler
- Diabet açısından risk değerlendirmesi
- Tiroid fonksiyonu testleri
- Tansiyon ölçümü
Gebelik öncesi yapılacak olan bu testler ve tetkikler, küçük çaplı bir check up olarak değerlendirilebilir. Bu rutin testlerin amacı; doğumda ya da doğum sonrasında normal dışı durumların ortaya çıkma riskini azaltmak, gebe kalmadan önce tedavi gerektiren rahatsızlıkları belirlemek ve tedavilerini yapmaktır.
GEBELİK ÖNCESİ ÖNERİLER
- Rutin jinekolojik muayene yapılmalıdır. Vajinal enfeksiyon varsa tedavi edilmeli,pap smear taraması yapılmalıdır
- Sigara ve diğer bağımlılıklar en kısa zamanda bırakılmalıdır.
- Alkol kullanımı tamamen kesilmelidir.
- Diyabet varsa kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır.
- Tetanoz ve grip aşısı önerilmelidir
- Test sonuçlarında Kızamıkçık için bağışıklık tespit edilemediyse gebelik öncesi dönemde aşı önerilebilir. (Aşıdan sonra 3 ay süreyle gebe kalmamak gerekir)
- Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Beslenme düzenlenmelidir. ( Kafein ve suni tatlandırıcılardan uzak durmak, bakteri üretebilecek az pişmiş yumurta, iyi yıkanmamış salata, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi yiyecekler tüketmemek gerekir)
- Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.
- Radyasyondan uzak durulmalıdır.
- Hamile kalmadan 1-2 ay öncesinde folik asit takviyesine başlanmalıdır.
KEDİ BESLEYENLER, DİKKAT!
Evinde kedi besleyenlerin dikkat etmesi gereken bir nokta da Toksoplazma enfeksiyonudur. Özellike kedi besleyen kişilerde, kedinin bakımı esnasında, kedi dışkısından insana bulaşan toksoplazma, gebelik esasında enfeksiyon oluşturabilir ve bu enfeksiyon doğmamış bebeğe geçebilir. Ayrıca az pişmiş etlerden de toksoplazma paraziti alınabilir. Bunun sonucunda bebekte ortaya çıkan enfeksiyon; düşük doğumlara, bebekte göz ve beyin gibi organların hasarına, bebekte gelişme geriliğine neden olabilir.
Bu durumdan korunmak için;
- Etleri yemeden önce iyice pişirmek,
- Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkamak,
- Çıplak elle ete dokunmamak
- Anne adaylarının kedilerle yakın temasta bulunmamaları ya da dışkılarını temizlerken bir eldiven kullanıp, sonrasında elerlini iyice yıkamaları gerekmektedir.