KENTHABER.COM - Engin Ceber'e işkence olayı, gözleri cezaevlerindeki görevlilere çevrildi. Ceber ailesine özür dilemekle yetinmeyen Adalet Bakanlığı, personel eğitimlerini yoğunlaştırdı. Gardiyanlara bu çerçevede, 'öfke kontrolü' eğitimi verilecek.
Engin Ceber'in işkence sonucu ölümü Adalet Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, cezaevlerinde görevli personele verdiği eğitimleri artırma kararı aldı. Bu çerçevede, Ankara, İstanbul, Erzurum ve Kahramanmaraş'ta olan eğitim merkezlerinin sayısı Denizli'deki merkezin de hizmete girmesiyle artacak. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, cezaevlerinde göreve başlayan infaz koruma memurları üç aşamalı eğitimden geçiriliyor. Personele, aday memurluk eğitimi, hizmetiçi eğitim kursları ve seminerleri adı altında eğitimler veriliyor. İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi için personele, insan hakları, genel hukuk bilgisi, hükümlü ve tutuklularla iletişim, hükümlü ve tutuklu psikolojisi, uluslararası cezaevi standart kuralları, öfke kontrolü, stres ve stresle başa çıkma yolları ve intiharı önleme konularında eğitim veriliyor. Türkiye, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi için uzun yıllar mücadele etti. AB'ye uyum çerçevesinde yapılan anayasa ve yasal değişikliklerle işkencenin önlenmesi yolunda önemli adımlar atıldı. Türkiye, 2004 yılından itibaren Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi'nin sistematik işkence uygulayan ülkeler listesinden çıkarıldı. İşkence suçuna karışan kamu personelinin cezası 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'yla artırıldı. Herhangi bir zanlıya işkence uygulayan kamu görevlisi 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. İşkence sonucu kişinin ölümüne sebep olan kamu görevlisi ise ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılıyor. Bütün bu yasal değişikliklere rağmen çok sayıda işkence ve kötü muamele yasağı da kamuoyunun gündemine geliyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Metris Cezaevi'nde Engin Ceber'in ölümüyle sonuçlanan işkence olayına karşı 19 memuru görevden uzaklaştırdı. Şahin, Ceber'in ailesinden de özür diledi. Adalet Bakanlığı'nın işkenceyle mücadelede kararlılığı bununla sınırlı değil. Ceber olayının münferit olduğuna inanan bakanlık yetkilileri, cezaevlerindeki personelin eğitim hizmetlerinin artırılmasını kararlaştırdı. İnfaz koruma amir ve memurları insan hakları ve tutukluyla iletişim konusunda daha fazla bilgilendirilecek. Cezaevlerinde müdür, infaz koruma memuru, psikolog ve doktor gibi kadrolarda yaklaşık 40 bin personel görev yapıyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, son üç yılda göreve başlayan memurların hepsinin bu eğitimlerden geçirildiğini personele insan hakları, hükümlü ve tutuklu psikolojisi, ilkyardım eğitimleri verildiğini kaydediyor.
Gardiyanlara öfke kontrolü
Engin Ceber'e işkence olayı, gözleri cezaevlerindeki görevlilere çevrildi. Ceber ailesine özür dilemekle yetinmeyen Adalet Bakanlığı, personel eğitimlerini yoğunlaştırdı.