G.SARAY'A PSİKOLOG LAZIM

Türk Futbol Basını’nın duayeni ve Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka, Lig TV’de yayınlanan Dobra Dobra programında Ömer Güvenç’in sorularını yanıtladı.

Futbol gündeminde yer alan her konunun konuşulduğu programdan MARATON.COM.TR’nin sizin için derledikleri şöyle:

“GALATASARAY, SARACOĞLU’NDAKİ DERBİLERE PSİKOLOGLA HAZIRLANMALI”

Fenerbahçe, Kadıköy’de çok rahat kazanması gereken bazı maçları doğal olarak kaybetmiş ya da berabere kalmış ama baktığınızda 10 yıldır bir beraberliği bile yok G.Saray’ın. Bundan sonra Kadıköy’deki ilk maça hocasıyla değil, psikologlarıyla hazırlanmalı G.Saray. Saracoğlu Stadı’nın atmosferi çok iyi ama G.Saray’ın bu atmsoferlerde oynamış oyuncuları var. Futbolcuların artık bu 10 seneden sonra “yeter artık” demeye ihtiyacı var. 10 yıl sonra galip gelseler hatta berabere kalsalar o futbolcuların belki de büstü yapılacak Florya’ya.

“AZİZ YILDIRIM MAÇTAN ÖNCE ‘3-4 ATARIZ’ DİYORMUŞ”

Bu tedirginliği duyan F.Bahçe’nin çok rahattı. Gazetelerde F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın 1 haftadır yakın çevresinie 3-1, 4-1 yeneriz dediğini okuyorum. Bir arkadaşı gördüm geçen günlerde. Başkanı da tanıyor ve “Aziz Yıldırım nasıl?”diye sordum. “Çok rahat, “3-4 atarız ama ne yeriz bilmem” diyor” dedi. Ligin sıradan takımlarına kaybediyorsun ama Avrupa’da çok kritik maçlar oynayan bir takımı 10 senede 10 kez yeniyorsun. Bunun bir psikolojik tarafı var. Fenerbahçe’deki rahatlığın bir takımı gevşetmesi lazım ama öyle de olmuyor. 1 hafta önce Kazım G.Antep’te F.Bahçe’nin en kötüsüydü. Aynı Kazım bu maçta ele avuca sığmadı.

“F.BAHÇE’NİN KAZANACAĞI İKİ OYUNCUDAN BELLİ OLDU”

Bu maçı F.Bahçe’nin kazanacağı kadrolar belli olduğundan birer oyuncudan belli oldu. F.Bahçe’de Vederson, G.Saray’da Elano. Daum, Vederson’un yerine Santos’u oynatsaydı F.Bahçe bu üstünlüğü sağlayamazdı. Santos’un geri dönüşü yok çünkü. Bu 11’in içinde ayrıntı gibi gelebilir ama birinci taktiksel doğruyu bunda buluyorum. G.Saray’daki yenilişin birinci nedeni de Elano’nun 11’de olması. Rijkaard Elano’nun yerine Mehmet Topal ya da Barış’ı oynatsa belki orta sahada kafa kafaya oynama şansın olacak. Fizik gücü düşük, sadece tekniği ile bir şeyler yapmaya çalışan bir futbolcu Elano. F.Bahçe’nin 4’lüsüne karşı Sarp ve Ayhan ile mücadele ediyorsun orta sahanda. Elano oynadı da G.Saray hücum mu edebildi?

“FENERBAHÇE ÇİN ORDUSU GİBİYDİ”

G.Saray Kadıköy’deki en kısır maçını oynadı. Topuz, Baroni, Emre, Vederson’a karşı Sarp ve Ayhan. Çin ordusu gibiydi F.Bahçe. G.Saraylı futbolcunun ayağına top her gelişinde başında en az 2 Fenerli vardı. G.Saray orta sahasını ham yaptılar ham! Isırdılar, yediler, bitirdiler!.. Bu kadar pres koyan, sahanın her yerinde basan F.Bahçe hakkıyla maçı aldı.

“KAZIM VE GÜIZA SON VURUŞLARDA ETKİLİ OLSALARDI 6 OLURDU”

Niye Leo Franco bu kadar pas hatası yaptı. G.Saray savunması o kadar bunaldı ki aldıkları her topu kaleciye döndüler. F.Bahçe’de aşırı öne çıkan bir oyuncu yok ama kötü oynayan bir oyuncu da yok. Takım olmak budur işte. Saha içindeki mücadelede F.Bahçe ve Daum’un kayıtsız şartsız bir üstünlüğü vardı Topuz ortalıkta pek görünmüyor olsa da müthiş işler yaptı defansif anlamda. G.Saray’ın ne sağı ne de solu çalıştı. Orta sahanın zaten rakibinle mücadele etme şansı yok. Kazım ve Güiza son vuruşlarda etkili olsalardı 5-1, 6-1 olabilirdi.

“CARLOS AMERİKAN YARDIMI ALDI!”

Roberto Carlos, Keita karşısında aklını ve fizik gücünü ortaya koydu ama Amerikan yardımı alır gibi yardım aldı Vederson’dan. Sabri’yi ileri çıkartmadı Vederson. Daum G.Antepspor maçından dersler çıkardık dedi. Antep maçında Vederson’un yerine Santos’u almıştı ama bu kez Alex’i çıkardı sanırım ve Santos’u aldı. Vederson’a dokunmadı.

“KAZIM’IN ÜSTÜNLÜĞÜ MOTİVASYONDAN”

Kazım’ın Servet ve Gökhan’a karşı üstünlük kurması ciddi bir motivasyona bağlıyorum. Bir haftada bu kadar değişemez bir insan! Sahanın en etkili oyuncusuydu. Kazım çakılı oynayan bir adam değil. Sağa sola çok gitti. Servet zaman zaman zorlandı ve zaman zamanda Kazım karşısında çok top kaybetti.

“ARDA’YI ALLAH YAPTIK NEREDEYSE!”

Ben demiştim lafından nefret ediyorum. Arda çok iyi oynarken burada yaptığımız programlarda neler söylediğimizi hatırlıyor musun sevgili Ömer? G.Saray takımı iyi de ya da kötü de faturayı Arda’ya keserek oynayacaksa o zaman nede bu kadar transfer yaptı. Başta yönetim olmak üzerek G.Saray camiası çok hatalı burada. Aradan bir sene geçti Servet’in Arda’ya sahada fırça atmasından. O da yanlıştı, bu da yanlış. G.Saray’ın galibiyeti ya da mağlubiyetinin faturası Arda’ya kesilemez. Niye bu faturanın içerisinde diğerleri yok? Bir Arda ile bu işler olacaksa G.Saray bir şey yapamaz. Arda formsuz. Üstüne çok yük bindi ve bunu taşıması zor. Çok yanlış işler yapıyoruz. Arda ile Messi’yi mukayese ettik. Kendini Arda’nın yerine koy. Arda’yı Alex ile mukayese ettik. Arda, Messi olamaz diyenlere ana avrat kampanya açtılar! Arda daha Messi olamaz dediler. Doğru bir tespitti. Messi dünyanın en iyi futbolcusu, Arda da Türkiye’nin. Bu farkı gözler önüne serenlere inanılmaz tepkiler gösterdiler. Başkan’ın Arda’ya medyanın önünde “Gece kaçta yattın? Bu ceket giyilir mi?” demesi de doğru değil. Arda’yı Alex’le kıyasladık. Allah yaptık neredeyse!.. Akşam Hakan Şükür’ü dinledim ve Arda’nın çok düzgün yaşadığını ısrarla söyledi. Arda’nın kötü oyununda rakibinden iyi futbolunu inkar etmeyelim. Arda’ya bir önerim var. Daha fazla iş yapayım derken ayağında çok top tutuyor. Gereksiz güç harcıyor. Daha fazla hücumu düşünse ve kalabalıklara fazla girmese daha iyi olur. O kadar beklentiler arttı ki Arda’dan, o da daha fazla şeyler yapmak istiyor.

“MAÇ ÖNCESİNDEKİ KAVGA SONUCU ETKİLEMEDİ”

Maçtan önceki kavga etkilemiş olabilir ama maçın sonucunu getirip maç öncesi kavgaya bağlarsan buna hiç katılmıyorum. Maçın başındaki olayların G.Saray’ın yenilgisiyle bire bir etkisi olduğunu sanmıyorum. Maç başındaki sudan bir sebeple çıktı kavgaç Yok ittin, yok ayağıma bastın diyorlar. Ayağa basma da görmedim. Davul gibi geriliyor futbolcular 15-20 gün önceden. Kavgalara karşıyız ama yine de futbol camiasında en aklı başında grup futbolcular gibi görünüyor. İşin bir futbol olduğunu kabul etmiyoruz. Bu kadar gerilimin içinde Keita-Carlos dışında vur-kır gibi bir maç olduğunu düşünmüyorum. Maç öncesini ayırıyorum tabi.

“G.SARAY BU YENİLGİDEN ETKİLENİR”

G.Saray bu yenilgiden etkilenir. İkisi de yenilmedi ama 9’da 9 yapıp derbiye çıkarlar diyorduk. Gördük ki evdeki hesaplar çarşıya uymuyor. Bir anda G.Saray 8 puan kaybetti. G.Saray bu 5 puan geride kalmanın ardından etkilenir ama daha önümüzde çok uzun haftalar var. G.Saray’ı burada yıpratan bir mağlubiyet almaktan çok Kadıköy’de 10. Kez üst üste yenilmesidir. Ama profesyonelsen bunun altından kalkmasını bileceksin.

“RIJKAARD TÜRKİYE’Yİ FAZLA UMURSAMIYOR”

Rijkaard ile yolları neden ayırsınlar. Geçen seneyle kıyaslıyorsun ama biri Rijkaard biri Skibbe! Birkaç hafta önce keramet Rijkaard’taydı. Bu zikzaklar olacak. Çok ciddi hatası var bence F.Bahçe maçında Rijkaard’ın. Orta sahasını 5’lemeliydi. Türkiye’ye alışamadı ya da Türkiye’yi fazla umursamıyor. Aynı şeyi Andre Santos’ta da görüyorum. Sen en büyük rakibinin sahasına gidiyorsun. Kim ne derse desin tedbirlerini ona göre alacaksın. Orta sahanı daha sağlam tut. Baros’un daha 1. Dakikada bir müdahale yokken tarak kemiğini kırması da talihsizlik. Baros’un eksikliğini hem F.Bahçe maçında hissettiler hem de bundan sonraki maçlarda hissedebilirler. “Keşke her maçı G.Saray’la oynasak” diyor F.Bahçeliler. G.Saray maçlarından fazla korkmuyorlar ama Kayseri’ye giderken “acaba” diyorlar.

“MAÇIN OYNATILMASI TALİMATA GÖRE YANLIŞ, TOPLUMSAL DEĞERLENDİRMEYE GÖRE DOĞRU BİR KARAR”

Eğer talimatlara bağlı kalacaksan bu maçı oynatamazsın. Bu sezon başı seminerde hakemlere aynen şu talimat veriliyor: Hakemi yaralayıcı bir şey olursa inisiyatif hakemdedir. Maçı orada bırakın, tatil edin diyorlar. Güvenlik çok önemli. Futbolcu ya da hakem diye ayırmamak lazım. Talimatlara uyup tatil etseydi doğru yaptı derdim. Hakem hocalarını okuyorum. Ahmet Çakar oynatmalıydı, Erman Hoca tatil etmeliydi diyor. Mustafa Çulcu, Metin Tokat, Bülent Yavuz da tatil etmeliydi fikrindeler. Kafası yarılan yardımcı gelse dese ki “Hocam ben bu maçı yönetemeyeceğim.” Bünyamin Gezer’in yapacağı hiçbir şey yok. Bu maç tatil edilse de bu tartışmalar çıkacaktı. Tatil edilmesi daha doğru olurdu. Hürriyet’te Bünyamin Gezer’i röportajını okudum. O pencereden baktığımda oynatması doğru gibi. Ne diyor? “Tatil etseydim, 50 bin kişiyi o stattan nasıl boşaltıcaktık?” O da doğru. 50 bin kişiyi suçlu ilan edemezsin. Camlar, çerçeveler inmez miydi aşağı diyor. İşin toplumsal boyutuna baktığımızda da oynatmakla doğru yaptı diyorum. Talimata göre yanlış, toplumsal değerlendirmeye göre doğru bir karardı. Bütün bunları doğru algılamak lazım.

“KAMERAMANIN KAFASINA VOTKA ŞİŞESİ ATTILAR”

Maç zamanında başlasa bile TFF Başkanı’nın gözü önünde birbirlerine girmişler. Acaba oynat diye baskı aldı mı hakem? Öyle bir baskıyla oynattıysa bu kötü! Gözlemci aracılığıyla oynat dendiği yönünde iddialar da var. 2 sene önce Ali Sami Yen’de 5 maç saha kapandığında o maç tatil edilse belki Türkiye’de düzgün maç izleme adına bir şeyler olabilirdi. Bu maç oynatılmasa yine olabilirdi ama şans kaçtı. Bundan daha kötü olur, bundan daha iyi olmaz! Bu maçları belki arayabiliriz. Kameramanın kafasına votkan şişesi düşüyor. Plastik de değil cam! Tribünden bir seyirci iniyor, votka şişesini alıyor ve geri dönüyor. Özel güvenlikçiler de orada!

“G.SARAYLI YAZARLAR KADIKÖY’E GİDEMİYOR”

TFF’nin bütün statları kamera sistemiyle donatmak gibi bir girişimi var. Bu kameraların kontrolü kulüplere verilmemeli! Bunu becerebilirlerse en azından yapanın yanına kar kalmaz! Başka bir girişimleri de stadın altında nöbetçi mahkemeler kurmak. Kamera birini mi tespit etti. Geliyor hakimin önüne ve cezası veriliyor. Aşırı alkollü geliyorlar maçlara. Ayrıntılı anlatmak istemiyorum olanları! Maç öncesi öğlen oturulup maç saatine kadar içildiğini, rakibe küfürlerin daha orada başlandığını ve bu küfürlere kadınların da katıldığını sen de biliyorsun, ben de biliyorum. G.Saraylı yazarlar Kadıköy’e gidemiyor! Öyle bir düşmanlık var ki artık bunun adı rekabet olamaz! Futbolcular bu gerginliğin içinde en masum olanı. Toplum olarak adamları delirtiyoruz kardeşim!

“DÜZELMEZ”

Halen bedava bilet dağıtılmıyor mu, halen otobüs kaldırılmıyor mu? Votka şişesi nasıl giriyor stada? Düzelmez! Kamerayı sümen altı etmez ve hak ettiği cezayı verirse bu işlerde yol alırız. Ciddi ceza ve ağır para cezası verilmeli. İngiltere nasıl yapıyorsa sen de yapacaksın. Yeter ki niyetin olsun. TFF kamera kurup mahkeme kurulsun diyor ama diğer taraftan Tahkim Kurulu Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin cezalarını kaldırıyor. Delagasyon yapısında kulüplerin çok ağırlıklı oluşu, TFF’yi kulüplerin baskısıyla yönetilmesine neden oluyor. TFF, Tahkim’e müdahale etsin demiyorum. Tahkim’de Beşiktaş seyircisi kendi başkanına küfretti deniliyormuş! Demek ki başkana kendi taraftarının küfretmesi serbest. Yabancı prodüksiyon şirketi arıyorlarmış maçları çekmek için. Neden? Bunu göster, bunu gösterme, bunu yapma diyebilmek için.

“BURSA, BURSASPOR’A SAHİP ÇIKMALI”

Bursaspor’un iyi olmasını yürekten diliyorum. Zaman zaman taşkınlık yapsalar da Bursaspor’un iyi bir seyircisi var. Bursa kenti şampiyon olabilecek güce sahip bir kent. Bursaspor’a kentin sahip çıkması lazım. Bursaspor’u ve Ertuğrul Hoca’yı beğeniyorum ama seyirciyi provoke etme işlerini bırakması lazım. Bunu isteyerek yapmaz ama yine de bu işlere girmemeli. Keşke G.Antep, G.Birliği de girebilse bu yarışa. Bursaspor’un çok ciddi parasal sıkıntıları var ama buna rağmen iyi gidiyorlar. Ben Bursaspor’un iyi olmasını istiyorum. İşime de geliyor.

“BEŞİKTAŞ OLAĞANÜSTÜ BİR İŞ YAPTI”

Beşiktaş’ın iyi mücadele ettiği maçlar da oldu ama puan kaybetti. Böyle bir eksikle Eskişehir’den 3 puanı alıp geliyorsan olağanüstü önemli bir iştir bu. Bu kadar eksikle oynadğı bir maçta ben Beşiktaş’ı niye kötü oynadı diye eleştiremem. En azından iyi mücadele ettiler. Elbette Beşiktaş’ın iyi oynamasını futbolseverler hak ediyor. Beşiktaş’ın bu haftası için bir mazereti olduğunu düşünüyorum Önceki hafta da tribünlerde yaşanlar nedeniyle mazeretler vardı. Beşiktaş, Fenerbahçe’yi yakalamak istiyorsa yenmeli. Mustafa Hoca’nın formsuz zamanı olabilir ama geneline baktığında Mustafa Hoca Beşiktaş için önemli bir güçtür. 12 ve 15. Haftalara dikkat et demiş sana da Mustafa Hoca.

MARATON.COM.TR

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı