BUGÜN - Alman Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikologu ÖzgeTürk çocuğa verilen cezanın, çocukta korku yaratacağını, fiziksel cezanın ise onu şiddete iteceğini belirtti.
Özge Türk şu bilgileri verdi:
Kötü bir yöntem
“ Çoğu anne ve baba çocuklarının olumsuz davranışlarıyla karşı karşıya kaldıklarında ne yapacaklarını bilememektedir. Çocuklar hangi davranışlarının uygun hangilerinin uygun olmadığını bilemezler. Bu konuda onlara yol gösterecek olan anne ve babalarıdır. Fiziksel cezalar çocuğa sabrı tükendiğinde siniri ile baş etmesi için kötü bir yöntemdir. Bu şekilde çocuğa ‘sinirlendiğinde vur!’ mesajı verilmiş olur. O zaman kızdığında ebeveyne ya da başkalarına vurmasını da doğal karşılamak gerekmektedir.
Çünkü çocuk fiziksel cezayı öğrenmiştir. Bu şekilde suçluluk duygusundan kurtulacak ve cezasını çekmiş olduğunu düşündüğü için aynı hatayı tekrarlayacaktır. Fiziksel cezalar ebeveyne olan güveni sarsarken, çocuğun benlik saygısı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Olaylarla baş etmede çocuğa fiziksel ceza uygulamak yerine çocuğun duygusu hakkında onunla konuşmak gerekmektedir. Çünkü bu duygular, konuştukça boşalım sağlamakta ve azalmaktadır. Ceza vermemek için çocuktan beklentilerinizi önceden belirtin.
Örneğin; bir sonraki gün yapılacak bir iş ile ilgili önceden bilgilendirin ki istenmeyen tepkiler önlensin. Uyarılarınızı küçük pankartlarla yapabilirsiniz; örneğin yatma saatini kaçıran çocuğa yatma saatini bildiren hoş bir pankart hazırlayabilirsiniz.
Onu anlamaya çalışın
Yapması gereken işlerde önce birlikte yaparak ona öncü olun, daha sonra kendi başına yapabilecektir. Çocuğun davranışlarına sınır getirin. Örneğin kızdığında ortalığı dağıtan bir çocuğun bu davranışı engellenmeli ve neye kızdığı konusunda onunla konuşulmalıdır, bu şekilde duygu ve düşünceleri açığa çıkacaktır. Onu anladığınızı gösterin ki o da sizi anlayabilsin.