Fibromiyalji Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Nurten Korkmaz, fibromiyaljinin kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyledi.

Kış sabahlarında yaşanan yorgun uyanma, halsizlik, sırt ağrıları ile sorunlar; ağrı, yorgunluk ve halsizlikle kendini gösteren fibromiyalji hastalığının da belirtileri olabilir. Memorial Ataşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Nurten Korkmaz, fibromiyaljinin kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyledi.

Fibromiyaljinin; kronik, yaygın kas iskelet sistemi ağrısıyla giden bir sendrom olduğunu belirten Korkmaz, fibromiyaljide birçok değişik bulguyu bir arada görmenin mümkün olduğunu aktardı ve “Yaygın vücut ağrısına, yorgunluk ve baş ağrıları da eklenebilmektedir. Sabah uyanamama, bağırsak problemleri, eklemlerde şişlik, uyuşma ve karıncalanma hissi gibi belirtiler görülebilir; ancak bu uyuşma ve şişlik hali objektif bir bulgu değildir. Hasta bu şekilde hissetmektedir. Stres devreye girdiği an ise hastalık yeniden tekrarlayabilmektedir” dedi.

Toplumun % 3’ünde fibromiyalji sendromunun görüldüğünü, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen fibromiyalji ile ilgili araştırmalara göre hastalıkta genetik faktörler önemli rol oynuyor. 1. dereceden yakınlarında fibromiyalji olanlarda 8 kat daha fazla gözlenebiliyor.

FİBROMİYALJİ MİYİM?

Fibromiyalji tanısı için şikayetlerin en az 3 ay sürmesi gerekiyor. Sabah yorgun uyanma, belin üst ve alt tarafında ağrı, boyun ve belde ağrı hissediliyorsa bir uzmana başvurulması öneriliyor. Psikolojiyi de olumsuz etkileyen sendrom, depresyon hastalarında ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde sık gözleniyor. Fibromiyaljide birçok sorunun bir arada olduğunu, bunların hepsinin adım adım çözülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Korkmaz, hasta eğitiminin çok önemli olduğunu belirtti, tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

EGZERSİZ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Egzersizin etkisine vurgu yapan Uz. Dr. Nurten Korkmaz, “Egzersiz; kondisyonu artırmakta, travmaları ve dışarıdan gelen zararlı uyaranları azaltmakta ve ağrı kısır döngüsünü kırabilmektedir. Hastalara aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri önerilmektedir. Sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları da kullanılabiliyor. Kaplıca uygulamaları da hastalar tarafından tercih edilebilecek yöntemlerdir. Fibromiyalji sendromu ağrılı olduğu için hastalar egzersiz yapmakta zorlanmaktadır; fakat egzersize düşük dozda başlayıp düşük dozda devam edilirse bu, hastaların hayat kalitesini ciddi anlamda artırmaktadır. Antidepresan grubu ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar hem uykuyu düzenlemekte hem de kronik ağrılı durumlara iyi gelmektedir” ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri