Fetişizm Nedir? Tedavi Gerektirir Mi?

Fetişizm; cinsel bir anlamı ve amacı olmayan bir objenin cinsel haz doyumu için kullanılmasıdır.

Fetişizm belirtileri ilk çocuklukta yerleşmesine rağmen gerçek tablonun ergenlik döneminde başladığı görülür. Bir defa başlamış olan fetişist bir davranışın ömür boyu sürdüğü görülmektedir.

Bu hastalığın erkeklerde daha sık görüldüğü ve fetiş objenin bir erkeklik organı, penis ya da fallus gibi algılandığı bilinmektedir. Fetişizmin kaynağını kastrasyon korkusundan aldığı düşünülmektedir. Kişinin gerçekte kaybettiğine inandığı cinsel organının bir ikamesini elde tutmak amacıyla fetişizme yöneldiği belirtilmektedir.

Bazı araştırmalar ve uzmanlar iyi teşhis ve tedavi edilmemiş olan fetişizm vakaların homoseksüalite ile sonlanacağını ileri sürmektedirler. Ancak birçok araştırmacı bu fikri kabul etmemektedir. Bu hastalığın mutlaka homoseksüalite ile sonlanacağına ilişkin kesin çalışmalar bulunmamaktadır. Fetişizm daha çok sadizme yakın bir davranış bozukluğudur.

Fetiş objeler cinsel doyumu sağlar

Fetişizmde cinsel aktivite tamamen fetiş objeye yönelmiştir. Kişi bütün cinsel fantezilerini bu obje üzerinden yapar: Fetişi ayakkabı olan biri bu objeye bakarak kendini uyarır ve mastürbasyon yapar. Bu objeler fetişistin yanından hiç ayırmadığı eşyalar durumuna gelebilirler. .Fetişist kendisini bu eşyalarla cinsel ilişkide bulunmuş gibi hissetmektedir. Eğer bir fetiş sembol kişinin sevdiği ancak ulaşamadığı birine aitse değeri daha fazladır. Böyle bir eşyayı elde etmek için hırsızlık yapabilir hatta daha ağır suçlar işleyebilir.

35 Yaşın altında tedavisi daha kolay

Uzun yıllar devam etmiş bir fetişist davranış bozukluğunun tedavi edilme şansı azdır. Ancak hastanın 35 yaşın altında olması halinde hastalıkta iyileşme diyebileceğimiz bir değişim beklenir. Hastada değişim isteğinin bulunması da tedavinin başarılı olması için son derece önemlidir. Hastanın bu davranışından dolayı sıkıntı ve utanç duyması, bir vicdan azabı çekmesi de tedavi için olumlu kabul edilmektedir. Deneyimli bir psikolog veya psikoterapistin uygulayacağı doğru bir tedavi planı fetişizm sorunu olanlara yardımcı olabilmektedir.

Transvestizm nedir?

Fetişizm konusunun akla getirdiği bir başka sorun da transvestizm’dir. Transvestizm yani zıt giyim hastalığı, cinsel bir amaca yönelik olarak karşı cins kıyafetlerinin giyilmesi takı ve benzeri süs eşyalarının kullanılması olarak tanımlanır. Transvestism bir mesaj ve tanıtma olarak değerlendirilir. Burada transvestismin temelinde fetişizmin yattığı görüşü hakimdir. Fetiş kıyafetler ve objelerin bu davranışı tamamladığı görülmektedir. Kişinin bu fetiş obje ile kendi cinselliğini sembolize ettiğine inanılmaktadır.

Fetişizm tehlikeli olabilir mi?

Fetişizmi sadece bir eşyanın bir cinsel obje yerine konulması gibi düşünmemek gerekir. Fetişizm bazı durumlarda altta yatan bir akıl hastalığının temel davranış belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Burada psikotik düşünce formlarına rastlanmaktadır. Fetişistlerin açık bir cinsel davranış bozukluğunu beraberinde göstermemeleri halinde bir psikotik hastalık araştırılmalıdır.

Kleptomani fetişizm midir?


Fetişzm ile kleptomani arasında temel bir benzerlik olmamasına rağmen uygulamada benzerlikler olduğunu görmekteyiz. Kleptomanide objeler belirli bir şahsa ait değildir. Kişide bu objeler hiçbir zaman cinsel bir heyecan haz uyandırmaz ve orgasmik boşalmaya neden olmazlar. Bu objelerin kişi için bir geçmişi hikayesi, anlamı yoktur. Çalındıktan sonra bu objelerin heyecan verici özelliği kaybolur. Ayrıca kleptomanlar çaldıkları eşyaları fetişistlerin aksine ömür boyu saklanmazlar. Kleptomanlar yakalandıktan sonra savunma çabasına girmekte fetişistler ise bundan utanç duymaktadır.

Uzman Psikolog Meliha Karayay

www.esdaturkey.org/

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (19)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Cinsel Yaşam Haberleri