Sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin kontenjanları yüzde 10 civarında arttı. Bir milyon ilköğretim 8. sınıf öğrencisinin katıldığı sınav sonucunda yaklaşık 4 öğrenciden 1'i liseye yerleşebilecek. Diğer öğrenciler ise genel liseye veya ya da meslek liselerine devam edecek.
Öğrencilerin en fazla tercih ettiği ve asıl yarışın yaşandığı fen liselerine bu yıl 7 bin 272, sosyal bilimlere ise bin 56 öğrenci alınacak. Geçen sene 110 bin öğrencinin girdiği Anadolu liselerinin kontenjanı 12 bin 500 artırılırken bu yıl Anadolu liselerine 122 bin 500 öğrenci yerleştirilecek. Geçen yıl 18 bin kişinin girdiği Anadolu imam hatip liselerine bu yıl 19 bin 170, geçen yıl 17 bin 700 kontenjanı olan Anadolu öğretmen liselerine ise bu yıl 19 bin 110 öğrenci girecek.
Anadolu meslek liselerinin kontenjanları da yüzde 10 civarında arttı. Buna göre bu yıl Anadolu teknik, meslek, tarım ile tapu ve kadastro meslek liselerine 35 bin 256; Anadolu kız teknik ve meslek liselerine 20 bin 163; Anadolu iletişim, ticaret, otelcilik ve turizm ile adalet meslek liselerine 26 bin 454; Anadolu sağlık meslek liselerine 16 bin 32 öğrenci alınacak.
İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarının da eklendiği Ortaöğretim Yerleştirme Puanları (OYP) 13 Temmuz'da açıklanacak. Ancak bakanlık yetkilileri sonuçları 10 Temmuz'da açıklamak için 'gayretlerinin sürdüğünü' belirtti. Soruları genel olarak 'zor' olduğu söylenen 8. sınıf SBS'de tüm soruları çözen 50'nin üzerinde öğrenci olduğu bildirildi. Sonuçları 25 Haziran'da açıklanan Özel Yabancı Okullara Giriş Sınavı'nda da 52 öğrenci tüm soruları çözmüştü. 8. sınıf öğrencileri 13-17 Temmuz tarihleri arasında lise tercihlerini yapacak.
ÖĞRETMEN ATAMASI İLLERE BIRAKILIYOR
MEB, binlerce 'geçici görevlendirmeli' öğretmenle eğitimini sürdüren Anadolu türü liselerin öğretmen atama sorununun çözülmesi için yeni bir yönetmelik hazırlıyor. Bakanlık fen, Anadolu, sosyal bilimler ve meslek liselerine yapılan öğretmen atamalarını illere bırakıyor. ZAMAN